6 ядки с повече протеини. Снимка: istock
Ядките са едни от най-полезните храни, стига да нямаме алергия и непоносимост към тях и да знаем как правилно да ги консумираме. Те са богати не само на полезни мазнини, но и на протеини. Вижте кои са едни от най-високопротеиновите ядки.
Подобно на другите бобови растения, фъстъците са с високо съдържание на протеини. Консумацията им също ни осигурява моно- и полиненаситени мазнини, антиоксидантни хранителни вещества, включително фенолни киселини, фитостероли и ресвератрол, които могат да помогнат за контролиране на кръвното налягане и нивата на холестерола, смятат учени.
Бадемите са ядките с балансирана комбинация от макронутриенти, като протеини, мазнини и въглехидрати. Те съдържат основни витамини и минерали, фибри. Смята се, че бадемите могат да помогнат за намаляване на риска от диабет, затлъстяване и сърдечни заболявания.
Шамфъстъкът, който е 21% протеин, има отчетлив земен вкус, който може да подобри както солените, така и сладките ястия. Тези ядки съдържат всичките девет незаменими аминокиселини, които са градивните елементи на протеините. Това ги прави пълноценен източник на протеини. Консумацията на шамфъстък ни държи сити, подпомага храносмилането и помага за контролиране на кръвното налягане.
Кашуто има фин вкус и богата, кремообразна текстура. Отлично е за приготвяне на вегански храни, високопротеинова алтернатива на млечните продукти. Ядките са добър източник на калий и магнезий, които играят роля в контрола на кръвното налягане и здравето на сърцето. Кашуто с неговия хранителен състав е полезна алтернатива на богатите на наситени мастни киселини храни като масло и течна сметана.
Те са не само богати на протеини, но и уникални сред ядките, тъй като съдържат предимно полиненаситени мазнини. Това включва омега-3 мастна киселина, наречена алфа-липоева киселина, която предлага противовъзпалителни ефекти, сочат изследвания. Според специалисти консумацията на орехи може да помогне за намаляване на риска от свързани с възрастта мозъчни заболявания, като например болестта на Алцхаймер.
Кедровите ядки са леко хрупкави и имат богат, маслен вкус. Те обикновено се използват за приготвяне на песто, но са чудесна добавка и към салати. Кедровите ядки се състоят от около 20% протеини и 60% мазнини поради високото им съдържание на масла. Повечето от мазнините им са полиненаситени мастни киселини, включително алфа-линоленова киселина, растителен източник на здравословни за сърцето омега-3 мастни киселини.
Уникални ядки. При тях три четвърти от калориите им се дължат на мазнини, предимно мононенаситени мастни киселини. От тези мастни киселини около 80% е олеинова киселина, която регулира антиоксидантната активност и насърчава имунната функция. Ядките макадамия са една от малкото храни, които съдържат палмитолеинова киселина, която може да помогне за намаляване на затлъстяването, тежко състояние на затлъстяване, сочат изследвания.