6 ядки с повече протеини

Вкусни и полезни

13.08.2025г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
6 ядки с повече протеини. Снимка: istock

6 ядки с повече протеини. Снимка: istock

Ядките са едни от най-полезните храни, стига да нямаме алергия и непоносимост към тях и да знаем как правилно да ги консумираме. Те са богати не само на полезни мазнини, но и на протеини. Вижте кои са едни от най-високопротеиновите ядки. 

1. Фъстъци

Подобно на другите бобови растения, фъстъците са с високо съдържание на протеини. Консумацията им също ни осигурява моно- и полиненаситени мазнини, антиоксидантни хранителни вещества, включително фенолни киселини, фитостероли и ресвератрол, които могат да помогнат за контролиране на кръвното налягане и нивата на холестерола, смятат учени. 

Свързани статии

2. Бадеми

Бадемите са ядките с балансирана комбинация от макронутриенти, като протеини, мазнини и въглехидрати. Те съдържат основни витамини и минерали, фибри. Смята се, че бадемите могат да помогнат за намаляване на риска от диабет, затлъстяване и сърдечни заболявания.

3. Шамфъстък

Шамфъстъкът, който е 21% протеин, има отчетлив земен вкус, който може да подобри както солените, така и сладките ястия. Тези ядки съдържат всичките девет незаменими аминокиселини, които са градивните елементи на протеините. Това ги прави пълноценен източник на протеини. Консумацията на шамфъстък ни държи сити, подпомага храносмилането и помага за контролиране на кръвното налягане.

Свързани статии

4. Кашу

Кашуто има фин вкус и богата, кремообразна текстура. Отлично е за приготвяне на вегански храни, високопротеинова алтернатива на млечните продукти. Ядките са добър източник на калий и магнезий, които играят роля в контрола на кръвното налягане и здравето на сърцето. Кашуто с неговия хранителен състав е полезна алтернатива на богатите на наситени мастни киселини храни като масло и течна сметана.

5. Орехи

Те са не само богати на протеини, но и уникални сред ядките, тъй като съдържат предимно полиненаситени мазнини. Това включва омега-3 мастна киселина, наречена алфа-липоева киселина, която предлага противовъзпалителни ефекти, сочат изследвания. Според специалисти консумацията на орехи може да помогне за намаляване на риска от свързани с възрастта мозъчни заболявания, като например болестта на Алцхаймер.

Свързани статии

6. Кедрови ядки

Кедровите ядки са леко хрупкави и имат богат, маслен вкус. Те обикновено се използват за приготвяне на песто, но са чудесна добавка и към салати. Кедровите ядки се състоят от около 20% протеини и 60% мазнини поради високото им съдържание на масла. Повечето от мазнините им са полиненаситени мастни киселини, включително алфа-линоленова киселина, растителен източник на здравословни за сърцето омега-3 мастни киселини.

7. Макадамия

Уникални ядки. При тях три четвърти от калориите им се дължат на мазнини, предимно мононенаситени мастни киселини. От тези мастни киселини около 80% е олеинова киселина, която регулира антиоксидантната активност и насърчава имунната функция. Ядките макадамия са една от малкото храни, които съдържат палмитолеинова киселина, която може да помогне за намаляване на затлъстяването, тежко състояние на затлъстяване, сочат изследвания. 

Свързани статии

Коментирай