Какво да ядем при подагра – 4 полезни храни

Как да облекчим дискомфорта

07.09.2025г. / 08 00ч.
Мария Василева
Какво да ядем при подагра – 4 полезни храни. Снимка: istock

Какво да ядем при подагра – 4 полезни храни. Снимка: istock

Подаграта е най-често срещаният вид възпалителен артрит. Тя причинява внезапни и интензивни пристъпи на болка в ставите, често в палеца на крака и през нощта. Може да засегне и ставите на други пръсти на крака, глезена или коляното. Ето и няколко храни, които могат да помогнат за облекчаването на неприятните симптоми:

Зехтин

Средиземноморска магия

Ползите от зехтина при подагра са добре документирани. Този крайъгълен камък на средиземноморската диета предлага мощни противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за ефективното управление на симптомите на подагра. Обширно испанско проучване в продължение на пет години показва, че хората, които често консумират зехтин, имат по-ниски нива на пикочна киселина в кръвта. Препоръчителната доза е поне четири супени лъжици (50 г) дневно.

Съвети за приложение: използвайте зехтинът като основно олио за готвене; поръсете върху зеленчуци; използвайте в домашно приготвени дресинги за салати; заменете маслото със зехтин в рецепти; избирайте екстра върджин зехтин за максимални ползи.

Свързани статии

Череши

Шампионът в борбата с подаграта

Връзката между черешите и лечението на подаграта датира от 50-те години на миналия век, когато хората споделят за намалени пристъпи на подагра след консумация на череши. Съвременните изследвания потвърждават това, което тези ранни наблюдения предполагат. Последни проучвания показват, че пресните череши и екстрактът от череши могат ефективно да понижат нивата на пикочна киселина в кръвта - тайната се крие в техните антоцианини, специфични флавоноиди с мощни антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти. Забележително проучване, проследяващо над 600 пациенти с подагра в продължение на една година, установило, че тези, които консумират череши или екстракт от череши в продължение на два дни, са имали по-малко пристъпи на подагра в сравнение с тези, които не са ги консумирали.

Съвети за прилагане: целта е да се консумират 10-12 пресни череши дневно (ако не сте диабетик); помислете за добавки с екстракт от череши; използвайте замразени череши, когато нямате пресни; следете кръвната захар, ако сте диабетик.  

Свързани статии

Ядки

Противовъзпалителна закуска на природата

Що се отнася до естественото управление на подаграта, ядките са дар от природата. Революционно проучване от 2018 г. разкрива нещо изключително: хора, които консумират само шепа ядки дневно, са имали 44% намаление на нивата на пикочна киселина. Това не е просто малко подобрение – това е революционен процес в управлението на подаграта. Обикновено се препоръчва консумацията на комбинация от орехи, бадеми и лешници. Тези ядки предлагат впечатляваща комбинация от три ползи: те са пълни със здравословни мазнини, които се борят с възпалението, протеини, които поддържат функциите на тялото, без да повишават нивата на пикочна киселина, и фибри, които спомагат за цялостното поддържане на здравето. Ключът е в постоянството – стремете се да ги включвате в диетата си поне три пъти седмично. Съвети за консумация: добавете към сутрешната овесена каша; поръсете върху салати; запазете порционните пакетчета за закуски; смесете с парфета с кисело мляко; използвайте като покритие за печена риба. 

Свързани статии

Семена

Пренебрегваните герои на суперхраната

Чиа и лененено семе, са суперхрани, които заслужават повече внимание и могат да бъдат част от всеки план за управление на подаграта. Какво прави тези малки семена толкова уникални? Това е тяхното изключително съдържание на омега-3 мастни киселини. Тези есенциални мастни киселини действат като естествени противовъзпалителни средства в тялото ви, помагайки за намаляване на възпалението, свързано с подаграта. Високото съдържание на фибри е от решаващо значение за хората с подагра по няколко причини.

Първо, фибрите помагат за регулиране на храносмилането, което е от съществено значение за поддържане на здравословни нива на пикочна киселина.

Второ, те помагат за регулиране на кръвната захар, което може да помогне за предотвратяване на пикове, които биха могли да предизвикат пристъпи на подагра. И накрая, фибрите помагат за намаляване на общото възпаление в тялото ви, създавайки по-благоприятна среда за управление на симптомите на подагра.

Съвети за косумация: поръсете върху кисело мляко или овесени ядки; добавете към смутита; смесете с печени изделия; пригответе пудинг с чиа; използвайте като заместител на яйца във вегански рецепти. 

Тази статия има информативен характер. Ако имате притеснения относно здравословното си състояние, посете незабавно вашия лекуващ лекар. 

Свързани статии

Коментирай