Тиквата е добър източник на витамин А, С, цинк, магнезий, бета-каротин, антиоксиданти. Снимка: istock
Въпреки че обикновено се разглежда като зеленчук, тиквата научно е плод, тъй като съдържа семена. Освен превъзходния си вкус, тиквата е хранителна и е свързана с много ползи за здравето. Тя е и благодатна, защото на практика може да се включи във всяко ястие, печиво, напитка, супа, а също може да бъде заместител на брашното в различни рецепти.
Закуска:
Обяд:
Следобедна закуска:
Вечеря:
Общо за деня: около 900 калории.
Закуска:
Обяд:
Следобедна закуска:
Вечеря:
Общо за деня: около 930 калории.
Закуска:
Обяд:
Следобедна закуска:
Вечеря:
Общо за деня: около 950 калории
Менюто е леко (под 1000 калории на ден), затова е подходящо само за кратък детокс или като част от контролирана диета.
Тиквата ви дава солидна доза бета-каротин, който частично се превръща във витамин А. Витамин А може да помогне на тялото ви да се бори с инфекциите. Някои изследвания показват, че витамин А е особено важен за укрепване на чревната лигавица, което я прави по-устойчива на инфекции. Витамин С също играе ключова роля в имунното здраве, като укрепва имунните клетки, които реагират, когато се идентифицира патоген.
Има няколко начина, по които тиквата е полезна за очите ви. Първо, тя е богата на бета-каротин, който помага за поддържане на острото зрение, като помага на ретината да абсорбира светлина.
Антиоксидантите, открити в тиквата, са важни за здравето на кожата. Те включват бета-каротин и витамини C и E. Бета-каротинът, по-специално, може да предпази кожата ви от вредните ултравиолетови (UV) лъчи на слънцето. Консумацията на храни с бета-каротин може също да помогне за подобряване на външния вид и текстурата на кожата ви.
Тя е нискокалорична (около 26 калории на 100 г) и съдържа много фибри, които засищат и подпомагат храносмилането.
Богата е на витамин А (под формата на бета-каротин), витамин С, Е, както и някои витамини от група В.
Да, благодарение на калия и антиоксидантите тя подпомага нормалното кръвно налягане и предпазва сърдечносъдовата система.
В умерени количества – да. Въпреки че е сладка, има сравнително нисък гликемичен индекс и съдържа ценни фибри.