Тридневно детокс меню с тиква

Опитайте няколко разтоварващи дни

30.09.2025г. / 09 22ч.
Мария Василева
Тиквата е добър източник на витамин А, С, цинк, магнезий, бета-каротин, антиоксиданти. Снимка: istock

Тиквата е добър източник на витамин А, С, цинк, магнезий, бета-каротин, антиоксиданти. Снимка: istock

Въпреки че обикновено се разглежда като зеленчук, тиквата научно е плод, тъй като съдържа семена. Освен превъзходния си вкус, тиквата е хранителна и е свързана с много ползи за здравето. Тя е и благодатна, защото на практика може да се включи във всяко ястие, печиво, напитка, супа, а също може да бъде заместител на брашното в различни рецепти.

Как да детоксикирате тялото си с тиква? Вижте този лесен тридневен режим: 

Ден 1

Закуска:

  • Овесена каша с тиквено пюре, канела и 1 ч. л. мед (около 200 калории).

Обяд:

  • Крем супа от тиква с морков и куркума + пълнозърнеста филийка (около 250 калории).

Следобедна закуска:

  • 1 ябълка + шепа тиквени семки (около 150 калории).

Вечеря:

  • Печена тиква с рукола и балсамов оцет (салата) + печено пилешко филе (около 300 калории).

Общо за деня: около 900 калории.

Свързани статии

Ден 2

Закуска:

  • Смути с тиква, кисело мляко (0%), канела и щипка джинджифил (около 180 калории).

Обяд:

  • Зеленчуково къри с тиква, карфиол и нахут (без ориз) (около 300 калории).

Следобедна закуска:

  • Круша + 1 парче печена тиква (около 130 калории).

Вечеря:

  • Задушена риба със задушени зеленчуци и гарнитура от печена тиква (около 320 калории).

Общо за деня: около 930 калории.

Свързани статии

Ден 3

Закуска:

  • Йогурт с тиквено пюре, овесени ядки и малко орехи (около 220 калории).

Обяд:

  • Салата с печена тиква, спанак, тиквени семки и малко сирене (около 280 калории).

Следобедна закуска:

  • Банан + 1 чаша чай от джинджифил (около 120 калории).

Вечеря:

  • Пълнени чушки с тиква, киноа и подправки (печени във фурна) (около 330 калории).

Общо за деня: около 950 калории

Менюто е леко (под 1000 калории на ден), затова е подходящо само за кратък детокс или като част от контролирана диета.

Свързани статии

Какви са здравословните ползи от тиквата?

  • Имунитет

Тиквата ви дава солидна доза бета-каротин, който частично се превръща във витамин А. Витамин А може да помогне на тялото ви да се бори с инфекциите. Някои изследвания показват, че витамин А е особено важен за укрепване на чревната лигавица, което я прави по-устойчива на инфекции. Витамин С също играе ключова роля в имунното здраве, като укрепва имунните клетки, които реагират, когато се идентифицира патоген. 

  • Здраве на очите

Има няколко начина, по които тиквата е полезна за очите ви. Първо, тя е богата на бета-каротин, който помага за поддържане на острото зрение, като помага на ретината да абсорбира светлина. 

  • Здраве на кожата

Антиоксидантите, открити в тиквата, са важни за здравето на кожата. Те включват бета-каротин и витамини C и E. Бета-каротинът, по-специално, може да предпази кожата ви от вредните ултравиолетови (UV) лъчи на слънцето. Консумацията на храни с бета-каротин може също да помогне за подобряване на външния вид и текстурата на кожата ви.

Често задавани въпроси:

  • Защо тиквата е подходяща за диета?

Тя е нискокалорична (около 26 калории на 100 г) и съдържа много фибри, които засищат и подпомагат храносмилането.

  • Какви витамини съдържа тиквата?

Богата е на витамин А (под формата на бета-каротин), витамин С, Е, както и някои витамини от група В.

  • Добра ли е тиквата за сърцето?

Да, благодарение на калия и антиоксидантите тя подпомага нормалното кръвно налягане и предпазва сърдечносъдовата система.

  • Може ли тиквата да се използва при диабет?

В умерени количества – да. Въпреки че е сладка, има сравнително нисък гликемичен индекс и съдържа ценни фибри.

Свързани статии

Коментирай