Плодове богати на въглехидрати . Снимка: istock
Когато чуем за въглехидратите, обикновено мислим за тях като за враг. Не, те са важна част от нашето меню, но е важно какъв източник на въглехидрати избираме. Сред полезните източници са плодовете. Въглехидратите в целите плодове ни помагат да поддържаме добро здраве. Разбира се, с консумацията на плодове също не бива да прекаляваме. За разлика от десертите, пицата, тестените изделия, плодовете ни осигуряват важни хранителни елементи.
Специалисти ни съветват да комбинираме плодовете със здравословни мазнини или протеини, за да забавим храносмилането и да намалим скоковете на кръвната захар. Бихме могли да ги комбинираме с кисело мляко, тахан, ядково масло, семена, ако ги добавим към смути.
Те са богати на въглехидрати, но и на полифеноли или полезни растителни съединения, и фибри. Освен това, фурмите съдържат мед, витамини от група В, калций, желязо и магнезий. Фурмите всъщност имат нисък гликемичен индекс, което означава, че не повишават рязко нивата на кръвната захар, сочат изследвания.
Сладките банани съдържат нишесте и са вкусен и полезен източник на въглехидрати за енергия. Консумирането на банан преди и след интензивни упражнения е ефективна стратегия за подпомагане на спортните постижения, установяват проучвания.
Бананите са и сред плодовете с най-високо съдържание на калий. Това е електролит, който играе роля в хидратацията и регулирането на течностите в тялото.
Една средно голяма круша има около 6 грама фибри или около 20% от количеството, от което се нуждаете всеки ден. Крушите също са добър източник на витамин C. Сочни са и ни хидратират.
Гроздето и стафидите са сред плодовете с най-много захар, но също така съдържат антиоксиданти, борещи се с възпаленията. Консумацията им се смята особено полезна за здравето на сърцето и кожата. Стафидите са сред сушените плодове с най-много желязо. Те имат среден гликемичен индекс.
Богато на витамини А и С, мангото е сладко, сочно и вкусно, независимо дали се яде прясно самостоятелно или се добавя към смути. То е богато на разтворими фибри, допринася за по-добър контрол на кръвната захар и по-нисък риск от резки скокове. Въпреки че съдържа въглехидрати, учени смятат, че консумацията на манго не води до пик на кръвната захар, тъй като има нисък гликемичен индекс и е полезно за храносмилането, сърцето и други. Все пак следете вашите индивидуални резултати, когато хапвате този екзотичен плод.
Една средно голяма ябълка съдържа около 23 грама въглехидрати. Ябълките са с ниско съдържание на калории и мазнини, но с високо съдържание на фибри и хранителни вещества. Консумацията им е свързана с намален риск от различни видове рак, сочат изследвания. Ябълките са много полезни за здравето на сърцето и червата.
В една чаша боровинки има около 21 грама въглехидрати. Малки по размер, но богати на хранителни вещества, боровинките са сред плодовете с най-много антиоксиданти. Консумацията им е полезна за здравето на мозъка и сърцето. Те имат свойства да предотвратяват възпаленията и натрупването на плака в артериите, сочат изследвания.