Свободно време

Мощни техники, които ще ви помогнат да отключите силата на подсъзнанието си

Започнете да се отнасяте добре със себе си

11.03.2024г. / 15 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всички сме чували за силата на подсъзнанието и как то всъщност буквално владее целия ни живот. Според специалисти, съзнателните ни мисли и действия заемат едва 10% от нашето съзнание, а останалите 90% са заети от подсъзнанието. Но как можем да му повлияем и да го употребяваме в наша полза?

В следващите редове ще ви споделим няколко техники, които ще ви помогнат да овладеете несъзнаваното и буквално да препрограмирате живота си. 

Вземете решение

Според световноизвестния лектор, мотиватор и автор Тони Робинс, първата стъпка, която трябва да предприемете, е да придобиете абсолютна яснота какво точно искате. Научете как да спрете да мислите прекалено много и да се съсредоточите върху целите си.

Какъв е желаният от вас резултат? Как изглежда създаването на един необикновен живот според вас? Яснотата е сила. Колкото повече мисли влагате в това, толкова повече детайли ще възприемате и толкова по-силна и мощна ще стане вашата визия. Това създава карта на подсъзнателния ум, давайки на мозъка ви необходимите инструменти, за да превърне тази визия в реалност. Искате ли да препрограмирате ума си?

Помислете например за спор с партньора си. Когато сме в разгорещен разговор с любим човек, често губим представа за самото несъгласие и се съсредоточаваме върху това да бъдем изслушани – да имаме последната дума, да спечелим. Спирате да внимавате за тона си и да сте нежни с партньора си и започвате да се отнасяте към него като към противник. Това е бърз начин спорът да ескалира в нещо много по-лошо. Вместо това, спрете се за миг и се запитайте: „Защо изобщо споря?“ Вие не се биете, за да се биете; вие просто не сте съгласни с нещо и искате решение. Когато се разсеете заради победата, губите представа за действителния проблем. След като си спомните това, можете да преместите фокуса си обратно към разрешаването на първоначалния проблем, като ефективно препрограмирате мозъка си да използва ресурсите си и да постигне този резултат в този момент.

Свързани статии

Подсъзнателното препрограмиране започва с решението какво искате – точно сега и в бъдеще – и съсредоточаването върху него. Дайте посока на мозъка си. Както казва Тони Робинс, където отива фокусът, там тече енергия. Какво искате физически, финансово, емоционално и духовно във вашия бизнес и в личния си живот? Вземете решение, че не желаете да се примирите и че не желаете да живеете по начина, по който живеете в момента. Насочете се към това, което искате и започнете да препрограмирате мозъка си.

Не позволявайте на страховете на другите хора да хвърлят върху вас сенки на съмнение 

Начинът, по който хората реагират на новините за вашия успех, ще ви покаже как наистина те се справят в живота си. Ако обявите годежа си, хората, които са в щастлив брак, ще се радват за вас. Хората, които са в нещастни бракове, ще ви предупредят, че е трудно и че трябва да се насладите на оставащото време като „необвързани“ личности. Въпросът е, че страховете на другите хора са проекции на техните собствени ситуации. Те нямат нищо общо с това, на което сте или не сте способни. 

Говорете за успеха си като за настоящ факт, а не за бъдещ план 

Въпреки че не трябва да казвате неща като „Карам кабриолет“ или „Аз съм главен изпълнителен директор“, ако те всъщност не са верни, започнете да говорите за това какво искате от живота, а не в контекста, в който искате. Вместо да кажете: „Надявам се да направя това един ден“, кажете „Сега обмислям стратегия как да го направя“. Вместо да мислите: „Ще бъда щастлив, когато съм на друго място“, помислете: „Аз съм напълно способен да бъда щастлив точно тук и точно сега, нищо не ме спира“. 

Свързани статии

Спрете да мислите как да постигнете успех 

Вашата работа е да определите какво точно желаете и след това да работите в тандем с други хора за това как то да се случи. Ако целта ви е да работите от разстояние и да управлявате собствен бизнес, вместо да се отказвате, ако първият ви опит е неуспешен, опитайте да си представите как иначе бихте могли да постигнете крайната си визия по нов начин, който е по-изгоден финансово. Въпросът е, че животът винаги ще ви изненадва с това как нещата се реализират. Вместо да сте обсесивно привързани към всеки малък детайл, работейки по начина, по който смятате, че трябва, бъдете отворени към потенциала и възможностите, дори ако това е нещо, което никога не сте си представяли преди.

Мислете по-позитивно

Просто казано, колкото повече вярвате в себе си и способностите си, толкова по-вероятно е да продължите да се опитвате и да успеете. След като заглушите мислите си, които ви карат да се съмнявате в себе си, ще трябва да ги замените с по-градивни и полезни. Можете да направите това, като признаете своите таланти и способности и като се научите да приемате положителните комплименти от другите. Знайте, че всеки има силни страни, таланти и способности, включително и вие. Идентифицирайте областите, които можете да промените, вместо да се упреквате за своите грешки или да ги възприемате като слабости. 

Свързани статии

Отнасяйте се добре със себе си 

Добър начин да започнете да мислите по-позитивно е да се въздържате да казвате нещо на себе си, което не бихте казали на друг човек. Всеки път, когато в главата ви влезе негативна мисъл, опитайте се да ѝ отговорите с признание за нещо добро за вас.

В статията са използвани материали от: tonyrobbins.com; forbes.com.

Коментирай
Здраве и красота