Майчинство

Най-ценните съвети, които може да получите, ако току-що сте родила

Спазвайте свой собствен ритъм

22.08.2023г. / 13 26ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Въпреки че раждането е съвсем естествен процес, това по никакъв начин не означава, че една жена е напълно готова както за него, така и за периода, който следва. Много майки, които са родили наскоро намират свой начин за справяне и трупат опит по метода “проба-грешка”. Каквото и да правите, не се страхувайте да поискате съвет от някой, който вече е минал по този път. А в следващите редове ще ви споделим едни от най-ценните уроци, които можете да получите, ако току-що сте родила. Ето ги и тях:

Вярвайте на инстинктите си 

Вероятно след като родите, можете да почувствате, че сякаш сте в безизходица и не знаете нищо. Съвсем нормално е да изпивате тези чувства, тъй като никога преди не сте била в ролята на майка. Въпреки това обаче, нашият съвет е да вярвате на майчинската си интуиция. Вие сте имала връзка с вашето бебче цели 9 месеца, без значение дали всъщност сте го осъзнавали. Повярвайте – вие сте родена с всички необходими качества, за да бъдете  майка. Неслучайно казваме: “Мама знае най-добре!”  

Не се срамувайте да поискате помощ 

След като родите, вероятно ще искате да докажете на самата себе си, че можете да се справите с всичко и да бъдете супергерой. Повярвайте, това понякога е напълно невъзможно, тъй като няма как да бъдете на няколко места едновременно. Поемете си дъх, спрете за малко и поискайте съвет от близка приятелка или пък помощ от гледачка или близък човек. Запомнете, че грижата за вас е толкова важна, колкото и тази за вашето бебе.

Спазвайте свой собствен ритъм 

След раждането, вероятно вашите приятели, близки и роднини ще се втурнат да ви дават съвети за това какво точно, как и кога да правите. Приемете ги спокойно, но не им се доверявайте напълно. Всяко бебе е различно и уникално, ето защо не го сравнявайте вашето с другите.

Потърсете помощ от психолог 

Свързани статии

Ако усещате, че не можете да се справите, потисната сте, нямате желание за нищо, чувствате се загубена и в безизходица, може би изпитвате следродилна депресия. Вероятно в този период ще чуете съвети от сорта на: “Стегни се, нищо ти няма”, но те едва ли биха ви били от полза.

Истината е, че следродилната депресия съществува и тя е напълно обяснимо състояние. Тялото ви е подложено на големи промени в хормоналните нива и освен това вероятно изпитвате и стрес, причинен от многото нови отговорности, свързани с отглеждането на дете. Ето защо, вместо да страдате тихо, потърсете квалифицирана помощ. Ако ви притеснява, че нямате време за това – потърсете психолог, с когото можете да направите онлайн консултация. 

Намерете подкрепяща общност 

Още преди да родите, можете да потърсите нова общност (или група онлайн), към която да се причислите. Това ще ви помогне много, тъй като ще можете да обменяте опит, да задавате въпроси или пък да сортирате мнения, относно теми, от които до сега не сте се интересували. 

Използвайте всяка възможност да си починете 

Когато сте майка, със сигурност ще забележите, че “работата” ви не свършва. Неизмитите съдове, дрехите в пералнята, разхвърляните играчки по пода… всичко това може да изчака. Приоритизирайте почивката си и се опитайте да съхраните енергията си. Знайте, че родителството е маратон, а не състезание

Бъдете мили със себе си 

Следродилната депресия засяга 1 на всеки 7 жени и ако не ѝ обърнете внимание навреме, тя има тенденцията да се влошава с времето и може да продължи с месеци. За да избегнете тези непрятни последствия за вашата психика, съветваме ви да се научите да бъдете по-мили и състрадателни със себе си. В ежедневието си често пъти майките имат склонност да се обвиняват за какво ли не. Вероятно вие се отнасяте много нежно и внимателно с хората, които обичате. А защо да не го правите и със самите сее си? Запомнете един много важен съвет: “Отнасяйте се със себе си като с най-добрия си приятел.” 

Знайте, че понякога бебетата плачат без причина 

Когато малките бебета плачат, обикновено за това има основателна причина – може да са гладни, да имат газове или пък да се нуждаят от суха пелена. Каквато и да е тя, след известно време, вие ще се научите да я разпознавате. Но запомнете, че не е изключено и бебето ви да плаче, дори когато всички негови нужди са видимо задоволени. Плачът е неговият начин да комуникира със света около себе си и да общува. Понякога бебетата плачат, просто защото търсят комфорт или може би експериментират с нови възможности за комуникация. 

Коментирай
Здраве и красота