Как да тренирате безопасно, ако сте бременна

Съвети за упражнения при бременност

05.06.2024г. / 10 00ч.
Илияна Николова
Как да тренирате безопасно, ако сте бременна

Движението, физическата активност и редовните упражнения са много важни за здравето. Ако сте активна личност, която обича да тренира и да се грижи за тялото, фигурата и мускулатурата си, вероятно бихте били изправени пред дилема, ако сте бременна – дали да спрете да тренирате или да продължите.

Стига състоянието ви да позволява и наблюдаващият бременността лекар да е установил, че няма рискове за вашето състояние, можете да продължите да тренирате и водите активен начин на живот. Това ще се отрази благотворно както на вашето здраве, така и на развиващия се плод.

Но има някои правила за безопасна тренировка по време на бременност, които е добре да следвате.

Как да тренирате безопасно, ако сте бременна?

Старайте се винаги да сте добре хидратирани 

Пийте повече вода, за да си осигурите необходимото ниво на хидратация, нужно за вашия организъм и този на бебето. Пиенето на достатъчно количество вода при редовна физическа активност е от голямо значение за възстановяване на изразходваните течности при натоварване и изпотяване.

Не се претоварвайте 

С всяка изминала седмица бременността напредва, което прави тренировките все по-предизвикателни. От голяма важност е да не прекалявате и да не злоупотребявате с натоварването, за да не предизвикате опасни състояния, криещи риск за бременността и здравето ви. Съобразете вида и интензитета на тренировките със състоянието си и никога не прекалявайте. След раждането ще имате възможността да възстановите предишния си режим на тренировки.

Избягвайте упражненията по гръб 

Ако сте в по-напреднала фаза на бременността, нарасналият корем може да е проблем при изпълнение на упражнения по гръб. Препоръчително е да ги избягвате, за да намалите риска от притискане на кръвоносни съдове, намален приток на кислород към плода, както и умора, замаяност, задух.

Свързани статии

Наблегнете на разтягането и възстановяването на мускулите 

По време на бременността физическото натоварване на мускулите може да е по-предизвикателно от всякога. За да дадете добра възможност на мускулатурата и сухожилията ви да си починат след натоварване, отделяйте малко повече време за разтягане и упражнения за мобилност. Това ще ви помогне да възстановите тъканите си, а и да ги подготвите за предстоящото раждане.

Никога не пропускайте загрявката 

Както разтягането накрая на тренировката е от значение, така и подготовката на мускулите преди натоварване е нещо, което не трябва да пропускате. Загрявката на мускулите ги предпазва от нараняване, растежения на влакната, поява на болки и травми. Добре загретите мускули са много по-работоспособни и енергични.

Свързани статии

Подходящо спортно облекло 

Спортното облекло е винаги от значение както преди бременността, така и по време на нея. Правилната поддръжка на гърдите, дишащите материи на дрехите, достатъчното пристягане без ограничаване на кръвообращението са много важни фактори. Избирайте облеклото си за тренировки според тях.

Свързани статии

Коментирай