Интимно

Обречена ли е връзката ви или е просто труден период

5 етапа на влюбването, развитието на връзката и задълбочаване на отношенията

06.10.2022г. / 10 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Началото на всяка връзка е вълнуващо и изпълнено със страст и вълнения. Чувствате се прекрасно и нямате търпение да прекарате цялото време на света с човека, в когото сте влюбени. Но скоро, понякога и след броени седмици, отношенията ви се променят. Изведнъж партньорът ви става прекалено критичен към вас. Струва ви се, че каквото и да направите, не е правилно. Потиснати сте и ви се иска всичко да се върне постарому.

5 етапа, през които всяка двойка преминава

Дълбоко в себе си се чувствате разколебани. Питате се дали си струва да продължавате, ако искрата е угаснала, а между вас са се загнездили негативни емоции. Няма как да не се запитате и дали това е краят на връзката ви, дали отношенията ви са обречени. В следващия момент се чудите дали пък не е просто фаза, някакъв период, който ще отмине.

Истината е, че почти всяка връзка преминава през такива възходи и падения, през такива фази под една или друга форма. Тези периоди невинаги подсказват за край на връзката.

За да си отговорите на тези въпроси, вижте кои са етапите, през които всяка връзка преминава под една или друга форма и с различен интензитет.

8 признака, че вече сте извън фазата на медения месец

Романтична фаза

Първата и най-трепетна фаза е романтичната. Повечето двойки преминават през нея и им се иска тя никога да не свършва. Някои наистина вярват, че няма да приключи и когато това стане, страдат и се чувстват объркани. По време на романтичния период всичко изглежда така, сякаш любовта ще трае вечно и че сте открили точния партньор.

Фазата на борбата за власт

Следващият момент, който настъпва в почти всички връзки, е борбата за надмощие. Всеки от партньорите иска да командва. Всеки дърпа към себе си, опитва се да налага моделите си, да „превъзпитава“ другия. Инстинктивно човек знае, че трябва да се опита да се наложи, за да оцелее във връзката, да запази егото си. Оттук идват и опитите да спечели надмощие над партньора си. Това е и преломен момент, който се оказва непреодолима пречка за много двойки.

4-те фази на напълняване във връзката

Фазата на стабилността

Този период настъпва, след като борбите за надмощие са отшумели и партньорите са открили начин да общуват и съжителстват в хармония. Това е и етапът, в който любовта се усеща най-силно, но не като в романтичната фаза, а като по-дълбока връзка. Фазата на стабилността създава усещане за комфорт с човека до вас. Познавате се добре, отпуснали сте се до степен да разкриете същността си, без да си слагате маска.

Най-важните етапи в една връзка, които ще помним винаги

Свързани статии

Фазата на обвързване

Този етап настъпва, когато партньорите са готови да се обвържат задълго, дори за цял живот. Този преломен момент се свързва с убеденост, че искате да прекарате живота си с половинката си. Чувствате човека до себе си толкова близък, че не искате да променяте нищо повече в него. Приели сте го такъв, какъвто е и сте сигурни, че той или тя е вашият човек. Наясно сте, че не сте перфектни и приемате това с отворени обятия.

Фазата на създаването заедно

Този етап се усеща като истинско блаженство. В този период сте готови да създавате заедно – семейство, деца, нов общ дом, цялото си бъдеще заедно.

Фази, които определят колко ще продължи бракът

На всеки един от тези етапи връзката може да приключи. Преодоляването на подводните камъни във всяка фаза е изпитание, което или прави двойките по-силни заедно от всякога, или ги разделя. Важно е да определите на какъв етап сте, да разчетете сигналите и да разберете дали сте подходящи един за друг или е по-добре да продължите напред поотделно.

Коментирай