Зелено

Какво да правим яйчените черупки?

11.05.2012г. / 12 35ч.
Вергиния Генова
Какво да правим яйчените черупки?

Повечето хора, освен ако не са вегани, използват яйца за застройки, за кексове, за различни ястия и неминуемо в кофата за боклук отиват поне по няколко яйчени черупки на седмица.
А в контекста на любовта към природата да използваме всяко нещо максимално е добре да потърсим алтернативни начини и за черупките от яйца.

Повечето от начините ги знаем, но номерът е да ни стане навик. Ако живеем в къща е добре да се сдобием с градински компостер. На места се раздавали безплатно, други все още не са посветени в този начин на преработване на биологичните отпадъци, трети сами си правят компостери. А ако живеем в апартамент направо хвърляме, преди да сме помислили дали нещото може да ни послужи за още нещо. Най-вече поради липсата на място.

Та черупките от яйца лесно могат да влязат в употреба. Баба ми навремето си хранеше кокошките с тях (един вид хранителна добавка), за да ставали яйцата по-твърди, но вече това е лукс да си гледаш и свободни кокошки.

По-лесно приложимата идея е да начупим черупките на малки парченца и да подхранваме почвата в градината или в саксиите. Подхранват растенията с калий и калций и пречат на голите охлюви да изяждат стеблата им.

Ако съберем достатъчно можем да ги стрием направо в блендер и отново да подхраним почвата.
За да имате кухи яйца за Великденска украса може да събирате черупки през цялата година и да си изработите оригинални венци за украса, без да се налага да си купувате.

Снимка: Вергиния Генова

Прочетете още:

Коментирай