За дома

6 извинителни бележки за хаоса у дома

01.10.2012г. / 15 49ч.
Ивет Лолова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Обичам философите, защото на всичко имат готов, изчерпателен и аргументиран отговор, след тях питайте дипломатите и ще ви кажат, защо в апартамента ви цари хаос. По въпроса могат да се изкажат още психолозите. Така че, ако у вас не е винаги чисто, спретнато и подредено – вижте възможните 6 причини и не се ядосвайте.

1. Когато родителите превръщат чистенето във фикс идея, неприязънта към реда остава трайни следи у тийнейджъра и се прехвърля в зрелите му години. Така израства човек, който обича да му е разхвърляно.

2. Разхвърля, защото искат да го забележат. Това е несъзнателният глас на вашето дете, казват психолозите. „Аз съм тук, имам нужда от майка и баща, затова си хвърлям чорапите в коридора и книгите в хола. Искам малко внимание!“

3. С какъвто се събереш – такъв ставаш. В ергенските си години, в бащината си къща сте били подредени, чистили сте си стаята по график – през уикендите, празнично и сезонно. Скоро след сватбата навиците ви се променят в другата крайност, защото мъжът ви не ви гони с парцала, нито ви прави график на миенето на прозорците. „Пиленце, остави чиниите за утре и ела да се гушнем в леглото“. Какво да правиш – любовта преди всичко!

4. Млада майка с бебе, която влага цялата си любов и сили в него, а къщата е на заден план. Тук е важно уточнението, че разхвърляно не означава мръсно. Какво от това, че книгите не са по конец, в спалнята чака от три дни камара дрехи за гладене и стъпвате върху килим от детски играчки. Тя се движи по приоритетите си и според крилатата мисъл „Когато му дойде времето!“.

5. Тясно, твърде тясно – ограниченото пространство не предлага кой знае колко варианти за прибиране на вещите. А в техническия ни век те непрекъснато растат – телевизори, монитори, модеми, компютри, скенери, принтери и цял плик кабели към тях. Утешавате се, че когато направите ремонт, пренаредите мебелите, купите си огромен гардероб и широка секция, тогава хаосът ще си отиде сам.

6. Намирате се в сатурнова дупка, лоша нумерологична година, в любовна, пролетна, есенна, предсватбена или слетсватбена депресия – изчакайте мирно и кротко, докато „разхвърляният период“ отмине. Опасността идва от това, хаосът да не ви стане навик.

Все пак имайте предвид, че една трета от разводите са заради мръсни чинии. Според фън шуй разхвърляният дом носи застой на енергията. А според баба ви е срам да поканиш гости, ако не си измил прозорците и изблизал прахта от мебелите, защото ще пишат черна точка на цялото ви семейство. Такова петно остава за цял живот. А чисто ли е у вас?

Снимка: Stardust

Прочетете още:

Коментирай
4 rate up comment 2 rate down comment
Краси ( преди 11 години )
Чиста къща=проста жена! Казали са го хората
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време