За дома

За какво да използвате масло от евкалипт

Полезни употреби за дома

02.09.2022г. / 10 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Етеричното масло от евкалипт има превъзходни ползи както за красотата и здравето, така и за поддържането на дома чист и свеж. Всички етерични масла имат своите чудесни свойства, но всяко от тях се откроява със специфични действия, които са характерни само за него.

Как да използвате остатъци от плодове и зеленчуци, вместо да ги изхвърляте

Евкалиптовото масло обаче има широко приложение както в красотата и здравето, така и в поддържането на чист и свеж дом.

За какво да използвате масло от евкалипт?

Препарат против насекоми

Маслото от евкалипт има много наситен аромат, който е приятен за хората, но е отблъскващ за насекомите, особено комарите. Направете си домашен препарат против насекоми, като смесите равни части ябълков оцет, хамамелис и 20 капки етерично масло от евкалипт. Изсипете сместа в спрей бутилка. Разклащайте преди всяка употреба. Може да пръскате в пространството вкъщи, както и върху кожата.

За какво още да използвате водка, освен за пиене?

Препарат за почистване на дървен под

Дървеният под е претенциозен. Той може да се увреди, ако се почиства с неподходящи препарати. Фабричните препарати за почистване са разработени за целта, но пък могат да са твърде агресивни. Затова можете да си направите домашен препарат за под с евкалиптово масло, който почиства, дезинфекцира и ароматизира дома.

Смесете 3 литра вода с 1 чаша ябълков оцет. Добавете 25 капки масло от евкалипт. Разбъркайте добре. Почистете и дезинфекцирайте дървените си подове. Препаратът е подходящ и за дървени мебели.

10 алтернативни употреби на утайката от кафе

Против мухъл

Мухълът е опасен за здравето. Премахването му от дома по най-бързия начин е много важно за предпазването от алергии, астма и други здравословни проблеми. Евкалиптовото масло предлага чудесен натурален начин да се справите с мухъла.

То притежава много мощни антибактериални и антимикробни свойства, заради което успешно се бори с домашния мухъл. За да си направите препарат против мухъл, смесете равни части спирт и евкалиптово масло. Разредете сместа с 2 чаши вода. Разклатете добре. Напръскайте зоната с мухъл. Оставете да изсъхне напълно. Почистете.

За какво още да използвате фризера?

За премахване на лепкави петна

Лепкавите петна и остатъци от замърсявания са трудни за премахване. Маслото от евкалипт обаче може да ви помогне. За да премахнете лепкави остатъци, напоете памучен тампон или кърпа с масло от евкалипт. Разтрийте лепкавите остатъци и замърсявания. Оставете да подейства. След това почистете.

Коментирай