За дома

6 неща, които никога не трябва да почиствате с оцет

Почистването на миялната може би е мит 

26.02.2024г. / 09 24ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Въпреки че оцетът често пъти е определян като „суперзвезда“ в почистването, може би не сте се замисляли, но има определени повърхности и места, върху които той не трябва да се използва. А ето и кои са те:

Полирани мебели 

Подобно на твърдата дървесина, използването на силно киселинен продукт като оцет върху такива повърхности не е препоръчително. Не само че оцетът ще разяде восъчното покритие с течение на времето, но също така той може да повреди ценното ви бюро или нощните ви шкафчета. Просто използвайте лак за мебели или смес от сапун и вода, за да изглеждат любимите ви предмети като нови за нула време.

Плотове 

Ако искате каменните ви плотове да изглеждат красиви, не посягайте към оцет. Киселината премахва полировката на естествения камък. Вместо това препоръчваме да избършете такива плотове с гъба или кърпа за съдове, потопени в мек почистващ препарат.

Свързани статии

Алуминиеви и чугунени тигани 

Избягвайте всякакви почистващи продукти на основата на оцет за почистването на алуминиеви и чугунени тигани. Високото киселинно съдържание ще реагира лошо с тези два материала, причинявайки разяждането на алуминия и защитното покритие на чугуна, което ги прави по-податливи на ръжда. За алуминиевите съдове за готвене обикновена смес от препарат за съдове и вода трябва да е достатъчна, за да ги почистите. 

Подови настилки 

Много производители на подови настилки предупреждават да не се използва оцет за почистване на дървени подове. Разреденият оцет може да наруши покритието, което предпазва дървото и да го направи да изглежда помътняло, матово или надраскано. (Същото важи и за мебелите от дърво.) Следвайте препоръките за почистване на производителя или изберете почистващ препарат, който е направен специално за подови настилки от твърда дървесина. 

Свързани статии

Съдомиялна 

Може би сте чували, че пускането на съдомиялна машина с купа с оцет в нея ще ви помогне да се отървете от филма от твърда вода и остатъчните миризми. Някои хора дори използват оцет като препарат за изплакване. Но това може да се окаже мит. Специалистите препоръчват да използвате почистващ препарат за съдомиялна машина, за да премахнете филма от твърда вода, което ще помогне тя да издържи по-дълго. Оцетът е неефективен за премахване на петна от вода, а освен това, киселината може да разяде гумените части в уреда.

Електронни екрани 

Никога не трябва да използвате чист оцет върху електронен екран като този на вашия компютър, смартфон, таблет или телевизор. Оцетът може да увреди антирефлексните свойства на екрана. Въпреки това, разреденият оцет може да бъде полезен при почистване на такива повърхности. Равни части вода и бял оцет могат да помогнат за почистването на петна от компютърните екрани. Можете да използвате и мека гъба или кърпа, навлажнена с обикновена вода. За упорити петна опитайте разтвор на препарат за съдове, силно разреден с вода, нанесен върху кърпата, а не върху самия екран.

Коментирай