За дома

Какво можете да почистите с кетчуп?

За повече блясък

16.04.2024г. / 13 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Една от най-любимите ни добавки към барбекю, бургери, картофки, пилешки крилца е кетчупът. Оказва се, че този вкусен сос може да бъде полезен и в почистването на разни неща в дома ни, даже може да лъсне бижутата ни. Дори и да не консумирате кетчуп, вижте какво може да почистите с него.

Мивка от неръждаема стомана

Ако на вашата мивка от неръждаема стомана сте забелязали потъмнели участъци, кетчупът може да ви помогне. Сипете кетчуп в мивката и използвайте гъба, за да го разнесете. Оставете кетчупа да престои няколко минути, след което изплакнете мивката с топла вода. Не забравяйте, че с кетчупа може да почистите и крановете за водата на мивката.

Свързани статии

Месингови или медни тенджери и тигани

Месинговите или медни тенджери и тигани са толкова красиви, но с течение на времето потъмняват. Често премахването на петната става трудно и не постигаме желания резултат.  Опитайте да възвърнете блясъка и красотата на тази посуда, като ги почистите с кетчуп. Изстискайте кетчуп върху чиста влажна кърпа. Разтъркайте върху потъмнелите места с кръгови движения. Оставете да действа около 40 минути. Изплакнете ги с топла вода и подсушете.

Сребърни предмети и прибори

Те също се нуждаят от поддръжка, за да са винаги красиви. В подходящ съд сипете кетчуп и потопете в него посудата. Оставете ги да престоят около 5-10 минути. Използвайте чиста влажна кърпа, за да втриете кетчуп в пукнатините, след това изплакнете предметите с топла вода и подсушете.

Свързани статии

Метални инструменти, като градински или други

Някои от тях, особено ако са по-стари могат да образуват ръжда. Кетчупът също може да помогне за възстановяването им. Просто нанесете кетчуп върху инструментите и оставете да престои няколко часа или цяла нощ. На следващия ден избършете инструментите и ги изплакнете с вода.

Предмети от неръждаема стомана

Неръждаемата стомана може да потъмнее като медта, така че може да се почисти също толкова лесно с комбинацията от кетчуп и сол. Комбинирайте двете съставки, нанесете получената смес върху желаните от вас места и оставете да действа известно време. След това изплакнете.

Свързани статии

Коментирай