Здраве и красота

Контролирането на гнева – важно за здравето

Как да се справим с избухването и яростните изблици?

08.12.2014г. / 11 02ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Гневът е напълно естествена и понякога дори здравословна емоция. Но ако ви се случва прекалено често, ако избухвате и не можете да контролирате изблика на ярост, тогава рисковете от това да повишите кръвното си налягане прекалено рязко и да влошите общото си здраве са доста големи.

Бясното избухване не е решение на кризисните ситуации. Има много други конструктивни начини, които биха ви помогнали да излезете от трудна ситуация и да запазите здравето си.

Помислете два пъти преди да говорите

Това винаги помага. Ако трябва си го напомняйте мислено. Задръжте гнева си, преди да избухнете и замълчете за минута. Отделете малко време, за да помислите дали сте прави и кое е по-важно в ситуацията.

Опитайте дълбоко дишане

Тази техника, заимствана от йогата, винаги помага за успокояване на нервите. Просто си поемете дълбоко дъх и се отпуснете. Дишайте дълбоко, с цялата си диафрагма. Бавно бройте до десет и издишайте.

Спрете вменяването на вина

Спрете да прехвърляте вина на някого. Това действа още по-вбесяващо. Използвайте „аз“ форма, вместо обръщение. Можете да изразите гнева си като същевременно уважавате човека срещу себе си.

Например, можете да изразите недоволството си така: „Чувствам се разстроен от това, че не зачиташ нуждите ми!“ вместо „Ти никога не мислиш за моите нужди!“.

Свързани статии

Хуморът винаги помага

Използвайте освобождаване на напрежението чрез хумор. Игривите аргументи, представени чрез закачки са по-добър вариант от избухването. Избягвайте обаче сарказма и силната ирония. Това може да влоши нещата допълнително.

Правете упражнения

Освобождаването на стреса помага за контролирането на нервите и избухливостта. Представете си бутилка под налягане. Тя избухва, ако напрежението не се освободи по някакъв начин. Така много лесно ще се научите да контролирате положението, а именно чрез изпускане на парата.

След като се успокоите, изразете чувствата си

Когато сте усвоили споменатите по-горе техники, ще ви е много по-лесно да се научите да мислите рационално, с уважение и по неконфликтен начин.

Разтегнете, размачкайте или масажирайте мястото, на което чувствате напрежение

Обикновено, когато сме ядосани, усещаме силно напрежение някъде в тялото си. За да успокоите нервната система, а заедно с нея и мускулатурата, направете масаж на засегнатото място. Ще се почувствате по-добре. А и ядът ще ви мине по-бързо.

Коментирай