Здраве и красота

10 начина да отслабнете натурално без диета

Как да се отървете натурално от излишното тегло

05.05.2018г. / 13 25ч.
Илияна Николова
Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Свикнали сме да смятаме, че отслабването е възможно само и единствено благодарение на драстична диета и изтощителни тренировки. Това далеч не е така. Стига да имате търпение, да сте постоянни, но и да не злоупотребявате със свободата, която следните съвети дават, ще отслабнете бавно, плавно, но сигурно.

1. Не изяждайте всичко в чинията.

Ако сте свикнали да си изяждате всичко, за да не го изхвърляте на боклука, спрете да го правите, щом искате да отслабнете. Или сервирайте по-малки порции, или просто не изяждайте цялата храна, камо ли да дояждате нечия друга.

Топ 10 съвета за отслабване, различни от диета

2. Намалете коктейлите.

Алкохолът е много калоричен. Много хора не се сдържат да пият само една чаша, а си поръчват още поне една, особено в компания. Коктейлите са сред най-калоричните питиета, тъй като освен алкохол съдържат и сиропи, подслаждащи концентрати или плодове, които добавят огромен излишен брой калории към дневния ви прием.

3. Почистете шкафчето с лекарствата си.

Обмислете добре какви лекарства и хранителни добавки пиете. Отговорете си дали всички те са ви нужни. Някои медикаменти, включително такива, отпускани без рецепта като витамин В-комплекс, създават предпоставка за напълняване.

4. Следвайте хранителен план.

Без да става дума за диета, редът в храненето е от особено значение. Яжте по едно и също време през деня. Съблюдавайте калориите, които приемате. Избягвайте храните, известни с излишъка си от калории и наситени мазнини. Ако спазвате това правило в дългосрочен план, тялото ви ще ви се отблагодари.

Съвети за отслабване от вегетарианци

5. Яжте кисело мляко като междинна закуска.

Полезните бактерии в киселото мляко ще ви помогнат да обработвате по-качествено храната. Възползвайте се от техните ползи.

6. Включете зеленчук във всяко хранене.

Важно е във всяка порция, която приемате, да има включени и зеленчуци. Техните фибри допринасят за храносмилането, а полезните им въглехидрати дават енергия и важни вещества за мозъка. Освен това балансираното хранене с включени ненаситени мазнини, протеини и въглехидрати помага в стимулирането на метаболизма и изгарянето на излишните мазнини.

7. Пропускайте храните „без захар“.

Заблуждаващо тези храни биват определяни като полезни и диетични, само защото не съдържат захар. В тях обаче захарта е заместена с изкуствени подсладители, някои от тях са 500 пъти по-сладки от обикновената захар. Те причиняват свръхсекреция на инсулин от панкреаса, наднормено тегло и висок риск от диабет.

Свързани статии

8. Започвайте деня с вода с лимон.

Повечето хора стартират деня си с топла напитка, най-често кафе или чай. Редица изследвания показват, че чаша вода с лимон рано сутрин 30 минути преди закуска помага в ускоряването на метаболизма и изгарянето на калории.

Най-добрите съставки за отслабване

9. Дръжте вилицата в грешната ръка.

Ако сте десничари, хранете се с лявата ръка и обратно. Този дискомфорт ще ви забавя, което е добре, защото ще ви е нужно повече време, докато се нахраните. Ще сте обработили и сдъвкали всяка хапка, докато успеете да поставите следващата в устата си.

10. Обядвайте по-рано.

Изследване, публикувано в списание Obesity показва, че 25% от участниците в проучването, които се хранели по-рано на обяд имали по-бърз метаболизъм и показали по-бързи резултати в отслабването. За разлика от тях хората, обядващи около 3 часа следобед имали склонността да приемат повече калории, за да задоволят глада си, който вече преминавал към степента прегладняване.

Коментирай