Здраве и красота

Дефицитът на витамин D предизвиква напълняване около талията

Защо е свързан с наднорменото тегло

05.07.2019г. / 13 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки витамин е важен за тялото и има своята специфична функция за организма. Свикнали сме витамин D да се свързва с усвояването на калция и заздравяването на костите и зъбите. Според ново проучване обаче се оказва, че витамин D играе съществена роля в складирането на мазнини в областта на корема, ако е в ниски граници.

Признаци, че ви липсва витамин D>>>

Дефицитът на слънчевия витамин е предпоставка за напълняване около талията, слабост на костите и имунната система.

Изследването е публикувано в U.S. National Library of Medicine и показва, че съществува пряка връзка между складирането на мазнини точно в тази област на тялото и липсата на достатъчно витамин D в организма.

6 начина да си набавите витамин D без слънце>>>

Ако се храним с продукти, богати на витамин D, като рибата, яйцата, черния дроб, млечните продукти, риба тон например, ще допринесем за редукцията на излишното тегло, за повишаването на нивата на серотонин (хормон на щастието) и намаляване на нивата на тестостерон.

Изследванията показват, че серотонинът има способността да действа на мозъка сякаш сме изяли 1 голям шоколад, което дава усещане за щастие и ситост.

Друго изследване, цитирано от bodyandsoul.com.au показва, че жените с наднормено тегло, които взимали витамин D като хранителна добавка или се хранели с храни, богати на този витамин, отслабнали в рамките на 12 седмици.

Заболявания, свързани с дефицит на витамин D>>>

Свързани статии

Увеличаването на консумацията на тези храни, богати на витамин D е важно особено през зимата, когато слънчевата светлина е твърде малко, а ние сме прекалено облечени, за да може тялото ни да синтезира важния витамин.

Съществуват някои признаци на дефицит на витамин D

Сред тях са мускулна слабост, умора, мускулна болка, напълняване, косопад, промени в настроението.

Най-добре е да се посъветвате с лекар, който да ви направи необходимите кръвни тестове, за да установи дали страдате от дефицит на витамин D, защото безразборният му прием не е безобиден и може да предизвика здравословни проблеми. Витаминът се приема само при нужда и то в точно определени дози.

Коментирай