Здраве и красота

3 основни грешки с мазнините, които може би правите

И защо всъщност мазнините са ни толкова нужни?

12.02.2020г. / 08 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мазнините често биват възприемани като най-големия демон в храненето. Чуем ли думата „мазнини“ правим погрешна асоциация с напълняването, затлъстяването, високия холестерол, абнормалната мастна тъкан, от която искаме да се отървем. И какво правим инстинктивно – изключваме мазнините от менюто си, за да не напълняваме.

Това е една от най-често срещаните грешки, които много хора правят в диетата си. Освен тях има и други нередности, които могат да се допуснат и които могат да доведат до негативни ефекти в редица функции в организма.

3 основни грешки, които правите с въглехидратите

Преди всичко трябва да се спомене, че мазнините не са цялостно вредни. Напротив, диетичните и есенциални мазнини помагат на нашите тела да абсорбират разтворими в мазнини хранителни вещества, например фибри и някои витамини. Мазнините защитават тялото ни, дават ни енергия, осигуряват нормално протичане на деленето на клетките, подсигуряват жизненоважната полова функция, защитават органите ни.

Всъщност, замяната на вредните наситени и трансмазнини с мононенаситени и полиненаситени мастни киселини е най-доброто нещо, което можете да направите в диетата си. Към тях добавете богати на фибри пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки и семена и ще получите един прекрасен здравословен режим, който освен красива и стройна фигура ще ви донесе и повече здраве.

Грешки, които правим след тренировка

Кои са основните грешки, които много хора допускат спрямо мазнините в храната си и които вероятно и вие допускате?

1. Смятате всички мазнини за злосторници

Мазнините обикновено се считат за нежелан макронутриент, който хората избягват, когато се опитват да отслабнат. Въпреки че е вярно, че всички мазнини са по-наситени с калории от другите макроелементи, не можете да не приемате по малко от всички.

Има някои мазнини, които са жизненоважни и здравословни за тялото. Без тях в организма ви няма да се усвояват важни витамини, като A, D, Е и К, както и някои минерали. Омега-3 мастните киселини например са изключително важни за поддържането на здрави невронни връзки, когнитивни процеси в мозъка и пренос на нервни импулси от мозъка към мускулите и органите.

Добри срещу лоши въглехидрати – каква е разликата между тях?

Тайната на запазване на здравословното ви състояние и постигане на мечтаното тегло всъщност е не премахването на мазнините от менюто, а замяната на лошите с добри мазнини.

Наситени мазнини

Наситените мазнини произтичат главно от животинските продукти, като говеждо и свинско месо, тропически мазнини, като палмово и кокосово масло.

Ненаситени мазнини

Те идват от растителни източници, като ядки, семена, маслини, авокадо. Това са главните източници на есенциални мастни киселини, свързани с доброто здраве на сърцето.

5 пагубни грешки в диетите

Трансмазнини

Трансмазнините са едни от най-вредните мазнини, които е добре да се избягват. Те са частично или напълно хидрогенирани мазнини, които обикновено се срещат в преработените храни, пакетираните готови продукти, включително торти, бисквити, крекери, глазури, маргарин и много други. Трансмазнините оказват изключително вредни ефекти върху организма, като поставят в риск кръвоносната система и сърцето, предизвиквайки най-вече повишаване в нивата на лошия холестерол.

2. Ядете предимно нискомаслени или обезмаслени продукти

Ако се опитвате да намалите приема на „лошите“ мазнини, вероятността да допускате тази често срещана грешка е голяма. Ако наблягате единствено на изкуствено обезмаслени продукти или такива, претърпели фабрично обедняване на мазнините в състава си, това не е здравословен избор.

3 грешки с протеините, които пречат на диетата ви

Свързани статии

Само защото мазнините са по-калорични не означава, че премахването им ще направи храненето ви диетично. Ниското съдържание на мазнини не е задължително да доведе до отслабване, понякога дори напротив. Храните с ниско съдържание на мазнини могат да изглеждат като полезни, но в много случаи те са заредени с повече излишни захари, соли, добавки и подобрители, които да възвърнат вкуса им.

3. Ядете прекалено много здравословни мазнини

С която и да е полезна или вредна храна не трябва да се злоупотребява. В големи количества здравословните мазнини имат своите негативни ефекти, затова балансираното и разумно хранене в точните пропорции е от изключително значение. Не прекалявайте с полезните храни и не забравяйте, че и те имат своята хранителна стойност, колкото и полезни да са.

7 грешки, които веганите допускат

Ядките, авокадото, семената, зърнените култури, бобовите са все калорични храни, които въпреки невероятно полезния си състав носят енергия и калории на организма. Ако те не бъдат изразходвани отново ще напълнеете.

6 грешки, с които забавяме метаболизма си

Грешки в избора на храна, от които пълнеем

Коментирай