Здраве и красота

Грешки, които отслабват имунната система

Как отслабваме имунитета си без да осъзнаваме

22.03.2020г. / 19 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сезонът на грипа и настинките е в разгара си, а освен тях в живота на хората по цял свят нахлу и новият коронавирус COVID-19, заради който се намираме в извънредно положение. Всички тези патогени, а и още, подлагат на сериозно изпитание устойчивостта и функциите на имунната ни система. Тя е изложена на голям риск, особено с някои вредни навици, с които намаляваме собствения си имунитет.

Как да говорим с детето за коронавируса

Кои са тези грешки в нашето ежедневие, които отслабват имунитета?

Не си оставяте време за почивка и грижа за себе си

Както физическото здраве, така и психическото са от значение за състоянието на имунната система. Когато не си давате достатъчно време за почивка, не се грижите за това да се чувствате добре и не се стараете да намалявате нивата на стрес в тялото, имунната система отслабва своите съпротивителни сили. Ето защо се разболявате повече, когато живеете и работите на бързи обороти без да си подарявате малките моменти на релакс всеки ден.

Ядете много преработени храни

В преработените храни се съдържат големи количества добавени рафинирани захари. Те се явяват допълнителни излишни калории към дневния прием. Освен тях в преработените храни се съдържат различни изкуствени оцветители, консерванти, подобрители. Всички те влияят зле на организма и отслабват имунната система.

Най-добрите домашни методи за дезинфекция, които всеки има вкъщи

Липса на достатъчно сън

Сънят е един съществен и основен механизъм, който тялото има по природа и който осигурява редица важни оздравителни и възстановяващи процеси в организма. Когато не спите достатъчно и сте под стрес, това автоматично потиска имунната система и ви прави податливи на зарази и инфекции. За да повишите имунните защити е необходимо да спите по 8 часа всяка нощ и то да си лягате по възможност по едно и също време, за да установите рутина. Тя е важна за организма, за да функционира правилно.

10-те най-полезни за имунитета храни

Пиете алкохол

Редовната консумация на алкохол може да отслаби имунитета. Противно на широко разпространеното схващане, че концентрираният алкохол помага в борбата с вирусите и бактериите, няма научно установено основание за това, дори напротив. Дори малки количества алкохол могат да утежнят преработката му наред с всичко останало, което приемаме като храна и напитки, и това да отслаби състоянието на имунната система.

Храни, които смятаме за имуностимуланти, но всъщност не са

Не се движите или прекалявате с тренировките

Крайностите са вредни. Обездвижването и заседналият начин на живот са пагубни за имунната система. За да подобрите нейните функции е важно да правите упражнения по 20-30 минути на ден, за да поддържате нормални нива на метаболизма и добро кръвообращение.

9 навика, вредящи на имунната система

От друга страна, прекалено интензивните тренировки също са вредни за имунната система. Те оказват огромен стрес за тялото и то става податливо на инфекции и заболявания. За да функционира добре, имунната система и тялото се нуждаят от време за почивка.

Коментирай