Веган стилът на хранене става все по-популярен. Много хора предпочитат да започнат да се хранят само с растителна храна от здравословни или морални съображения. При веган храненето се изключват всички храни с животински произход – месо, яйца, млечни продукти и всякакви производни на тях.

Веган храненето има своите немалко ползи за тялото и здравето, но също така има и някои рискове.

Промени в тялото, които настъпват при веган диета

Едно от най-големите притеснения на веганите и на тези, които обмислят дали да преминат на растителна храна е откъде ще си набавят достатъчно протеини. Животинските и растителните протеини не са абсолютно взаимозаменяеми. Те имат различна структура. Животинските протеини се усвояват много по-добре от човешкия организъм – около 90% от консумираните животински протеини се усвояват при хранене, докато растителните протеини се усвояват приблизително на 70%.

Това не означава, че не са еднакво важни за здравето и клетъчните функции. Има много растителни източници на протеини, които са изключително важни за организма. Сред тях са варивата, овесените ядки, ядките и семената, бобовите растения, които се славят като едни от най-добрите растителни източници на протеин.

Какво се случва в тялото, ако станете веган?

По-здрави черва

Ако преминете на растителна храна, червата ви ще са ви благодарни. Растителните храни са най-добрите източници на фибри и полезни въглехидрати, от които чревните бактерии имат нужда. Те подхранват микробиома в червата, като по този начин подобряват функциите на пробиотичните бактерии.

15 полезни веган рецепти

Може да намалите теглото си

Контролът на теглото зависи от много фактори. Ако преминавате на веган диета, само за да отслабнете, не очаквайте, че това ще се случи с магическа пръчка. Веган храненето само по себе си не предполага отслабване. Може дори да напълнеете, ако прекалявате с количеството на храната и не съобразявате калориите и комбинациите между храните.

Но ако се храните умерено и се движите всеки ден, веган диетата може да ви помогне да свалите няколко излишни килограма.

Може да подобрите сърдечносъдовото здраве

Растителната диета, която не включва храни от животински произход, е много богата на фибри и бедна на холестерол. Това означава, че сърдечносъдовият ви риск може да се намали.

5 причини да напълнявате, когато сте на веган диета

Може да изпитвате загуба на костна плътност

Тъй като месото и животинските продукти са най-добрите източници на калций, витамин D, цинк, витамин В12 и желязо, липсата им може да предизвика загуба на костна плътност. Добре е да се консултирате с лекар специалист, който да ви посъветва как правилно да контролирате приема на тези важни вещества, как да коригирате диетата си и дали се налага да приемате добавки.

5 позитивни страни на веган диетата

Вкусовите ви рецептори може да се подобрят

Ако станете веган има вероятност вкусовите ви усещания да станат по-интензивни. Вегетарианството и веганството могат да въздействат върху вкусовите рецептори на езика и в мозъка, като това прави усещанията за вкус по-интензивни. Това смята доктор Шилпа Равела, гастроентеролог и асистент професор в Columbia University Medical Center, цитирана от healthdigest.com. Това явление се наблюдава заради факта, че веганството може да повлияе на вкусовите рецептори, поставяйки акцента върху по-чистото хранене и премахването на животинските източници.

Някои ползи за здравето от веган диетата

Още по темата

Състоянието на кожата ви може да се влоши

Веган диетата може да влоши състоянието на кожата ви. Ако забележите промяна в нея, тя може да се дължи на преминаването само на растителна храна. Случва се, защото храненето само с растителна храна без животински протеини обикновено предполага консумация на соя и соеви продукти и заместители на месото и млечните продукти. Соята има силно изразен фитоестрогенен ефект, който може да предизвика промени в хормоните в организма и да повиши възпалението. Може да се появи обрив, акне, зачервяване и раздразнение.

Дефицит на витамин В12

Витамин В12 има съществено значение за много функции в организма. Той е незаменим за сърдечносъдовата, нервната система, мозъчната функция, синтеза на червени кръвни клетки и работата на храносмилателната система. Този витамин се намира в месото и млечните продукти. Усвоява се предимно чрез тях, а спазването на веган диета предполага спад в неговите нива.

Лесно отслабване с диетата Веган до 6

Витамин В12 не може да се получи в достатъчни количества само от растителна храна, затова е много важно да следите нивата му, ако сте на веган диета.