Здраве и красота

Признаци, че консумирате прекалено малко захар

Кога това е опасно?

08.02.2022г. / 14 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Захарта може да се счете за враг на здравето поради редица причини. Ето защо премахването на захарта е основна част от редица диети. Отказът от консумация на захар под каквато и да е форма може да се счете за върховен успех в борбата със затлъстяването и е сочен като един истински здравословен избор. Да се откажете от захарта е признак на изключително силна воля, която заслужава адмирации.

10 начина да намалите кръвната захар натурално

Това обаче е само едната страна на монетата. Защо това е така? Защото захарта е вредна само когато е в излишни количества. Захарите все пак са нужни на организма ни, защото те дават енергия на тялото.

Според healthline.com, всяка клетка в тялото използва глюкозата за енергия, нужна за изпълнението на всяка жизнена функция в нея. Ако в тялото не постъпват захари под никаква форма или те са прекалено малко, това може да предизвика поредица от симптоми, някои от които могат да са дори опасни за здравето и живота, според verywellhealth.com. Неслучайно дори хората, страдащи от диабет, биват съветвани от време на време да похапват нещо сладко в много малки количества, за да доставят на организма си нужната глюкоза.

Какво се случва в тялото, ако ядете захар преди сън

Важно! Ако имате симптоми на ниска кръвна захар или имате нужда от съвет за правилното и балансирано откъм въглехидрати хранене, задължително се консултирайте с лекар. Статията има само информативен характер.

Кои са признаците, че вероятно консумирате твърде малко захар и това се отразява на организма ви?

Може да звучи невероятно за някои хора, които са свикнали да сочат захарта за враг на здравето си, но това не е съвсем така. Враг е, когато се консумира в излишни количества. В минимални дози захарта е повече от необходима. Тялото ни се нуждае от нея, за да функционира правилно. Захарта му е нужна също толкова, колкото и другите два основни макрокомпонента от храненето – протеините и мазнините. Въглехидратите са основно захарни молекули, които варират по сложност. Когато консумираме въглехидрати, тялото ни ги разгражда до прости захари, пише healthdigest.com.

5 признака, че ядете твърде много захар

Глюкозата е проста форма на захарта, която осигурява енергия за функциите във всяка клетка. Без достатъчно въглехидрати, които да бъдат разграждани до глюкоза, тялото започва да разгражда мазнини и протеини в опит да осигури енергия. Клетките започват да работят усилено, за да изпълнят функциите си.

Вследствие на това е възможно да се появят някои симптоми. Кои са признаците, че консумирате твърде малко захар?

Липса на енергия

Недостатъчните количества захари в кръвта могат да предизвикат липса на енергия, ленивост, неспособност за извършване на обикновени ежедневни дейности, а понякога може да се стигне и до тежка умора, отпадналост.

Главоболие

Главоболието може да е сигнал, че нивата на кръвната ви захар не са нормални. Мозъкът е един от органите, който се нуждае най-много от захари. Когато стойностите им в кръвта спаднат драстично е възможно да се наблюдава главоболие, замайване, объркване. Болката варира от тъпа и слаба до остра и пулсираща. Често този тип главоболие е позиционирано в слепоочията, но може да се усеща и с интензитет на мигрена в зависимост от нивото на спад на захарите в кръвта. Ако глюкозата в кръвта е твърде ниска има вероятност главоболието да е придружено с гадене, повръщане, чувствителност към звуци и светлина, според verywellhealth.com.

Колко захар на ден се счита за твърде много?

Промени в настроението

При ниски нива на захари в кръвта може да се наблюдават и промени в настроението. Те се случват заради повишените нива на хормони на стреса в организма. Липсата на източник на енергия повишава стреса в тялото и предизвиква организма „панически“ да търси други енергийни източници. В такива моменти се повишават нивата на адреналин и кортизол, които създават усещане за раздразнителност, тревожност.

Проблеми със съня

Липсата на достатъчно захари в диетата може да доведе до проблеми със съня и безсъние. Най-застрашени от хипогликемия през нощта са хората, които водят активен начин на живот през деня, но не консумират достатъчно въглехидрати и пропускат вечерята, според учените от института „Джонс Хопкинс“.

13 храни, помагащи за баланса на кръвната захар

Свързани статии

Замъгляване на съзнанието

Замъгляването на съзнанието или мозъчна мъгла представлява изпитване на трудност в съсредоточаването, когнитивните и паметовите процеси в мозъка, според verywellmind.com. Това състояние може да се дължи на ниски нива на захари в кръвта, което предизвиква трудности в изпълнението на мозъчните функции.

Замъглено зрение и замайване

Една от възможните причини за световъртеж, слабост и усещане за наближаващ припадък, е ниската глюкоза в кръвта. Ако стойностите на захарите в тялото са твърде ниски е възможно да изпитвате затруднения в зрителната функция.

Как кленовият сироп влияе на кръвната захар?

Ускорен сърдечен ритъм

Ниските нива на захари в тялото могат да повлияят на пулса. Това се случва индиректно заради скока в нивата на стресовите хормони и затрудненията, които изпитва нервната система при недостиг на глюкоза.

Консултирайте се с лекар при колебания в стойностите на кръвната захар.

Коментирай
Свободно време