Здраве и красота

6 причини ходенето да е по-добро за отслабване от тичането

Защо да го предпочетете пред бягането

17.02.2022г. / 05 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тичането е известно като един от най-добрите начини да отслабнете. То е високоенергийна тренировка, която изисква издръжливост и която изгаря много калории при изпълнение. Тичането е приятно за някои, но изключително омразно за други. То е изтощително, кара ви да се задъхвате, да се потите обилно, а и невинаги е приятно заради атмосферните условия. Бягането на пътека във фитнеса е опция, която обаче не замества изцяло джогинга на открито.

15-минутно ходене – малко усилия, много ползи

Тичането освен ефективно за отслабване, подобряване на сърдечносъдовата система и стягане на всички групи мускули, може да е и истинско предизвикателство за тялото. То е натоварващо и може да окаже негативно влияние върху ставите, костите, гръбнака. Тичането изисква огромен ресурс, който изчерпва енергийните запаси на тялото, което пък от своя страна изисква достатъчно време за възстановяване.

Ето защо тичането не е за всеки. Но не бива да се отчайвате, защото има алтернатива, която е не по-малко ефективна в отслабването и поддържането на добра форма, като същевременно е далеч по-щадяща за тялото. Това е ходенето. Ходенето е най-естественото движение, за което телата ни са създадени.

Какво никога да не правите преди тичане?

Ходенето е чудесен начин да изгаряте повече калории, без да изтощавате тялото си до краен предел и да го поставяте в риск от травми. Високоинтензивните тренировки със сигурност са важна част от тренировъчния план, защото имат редица ползи за здравето и добрата форма, но не трябва да ги правите всеки ден. Тук се вмъква ходенето, което може да ви помогне хем да не спирате да се движите достатъчно в дните за възстановяване, хем да предпазите тялото си от наранявания.

Прекалено натоварващите тренировки влияят върху нивата на стрес, върху хормоните, мотивацията, глада, апетита, нивата на енергия в тялото. Ето защо не трябва да правите грешката да тичате всеки ден или ежедневно да наблягате на високоинтензивните тренировки в стремежа да постигнете целите си. Това по-скоро би имало обратен ефект и би довело до травми, високи нива на стрес, хормонален дисбаланс, особено при жените, цялостно негативно въздействие върху здравето.

Как да изгорите повече мазнини с тичане

Защо ходенето не трябва да се пренебрегва като фитнес тренировка? По какъв начин то може да се окаже по-добрият избор от тичането?

1. По-малко гладни сте след ходене.

Тъй като бягането е високоинтензивна тренировка, при която се изчерпват големи запаси от енергия, скоро след тичане обикновено сте много гладни и по-склонни да погълнете повече калории. При ходенето не се изчерпват всички запаси от гликоген в мускулите и черния дроб, което не предполага внезапен силен глад скоро след тренировка. Това прави поддържането на здравословен режим на хранене по-лесно, защото и контролът върху глада е по-лесен.

2. Ходенето поддържа нивата на кортизол в кръвта.

При тичане се повишават нивата на кортизол, защото се повишава и стресът в организма. Тялото се бори с предизвикателството, пред което го поставяте и е нормално стресовите хормони да скочат. Това, разбира се, има както негативни, така и положителни ефекти. При ходенето обаче нивата на кортизол остават сравнително стабилни, което е плюс.

Какво се случва с коленете, ако бягате всеки ден?

3. Ходенето е по-лесно за тялото, но е не по-малко ефективно.

Тичането и ходенето могат да се заменят взаимно, като ходите умерено или бързо, но за по-продължително време. Така можете да постигнете сходно изгаряне на калории, което ще извършите при тичане, но за по-кратко време. Бягането е по-изтощително и увреждащо за ставите, хрущялите, сухожилията и костите, докато ходенето няма такъв сериозен ефект върху тях.

Свързани статии

4. Ходенето е част от ежедневието.

Можете да използвате ходенето като тренировка, без да го чувствате като такава. Ако не си падате по целенасочените тренировки, просто ходете повече, без да използвате транспорт. Така ще увеличите разхода на енергия, без да се чувствате крайно изтощени. Ще тренирате неусетно, а калориите ще се изразходват по най-естествения начин за тялото.

5 начина да подобрите тренировките с ходене

5. Ходенето не причинява хормонален дисбаланс.

Тичането и другите високоинтензивни тренировки могат да причинят хаос в хормоните, особено при жените. Колкото по-интензивна и продължителна е една тренировка, толкова повече могат да пострадат репродуктивните хормони и балансът в тях. За да се предпазите от метаболитни смущения заради изтощителните тренировки, можете да заложите на ходенето.

6. Ходенето е забавно.

Разходките са приятни, защото могат да се правят навсякъде – из улиците, напът за работа, в парка, в планината. Ходенето може да е наистина забавно, ако го включвате всеки ден в ежедневната си програма за придвижване.

7 начина да направите ходенето ефективна тренировка

Коментирай