Здраве и красота

За какво подсказват бръчките по лицето ни?

Някои от тях са свързани със стреса

22.02.2022г. / 16 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: unsplash

Снимка: unsplash

Появата на бръчки е нещо, което определено не желаем да виждаме по лицето си. Въпреки че това е естествен процес от стареенето на кожата, невинаги появата на тези белези се дължи на нашата възраст. Кои са най-честите причини и за какво подсказват бръчките по лицето ни?

Дълбоките бръчки – Може да имате по-голям риск от сърдечни заболявания

Дълбоките бръчки на челото може да са ранен индикатор за атеросклероза, (втвърдяване на артериите), което може да доведе до сърдечни заболявания, гласи западно проучване. Учените провели въпросното дългогодишно изследване, проследяват повече от 3000 възрастни в добро здравословно състояние.

Според данните на специалистите, хората с дълбоки бръчки по челото са десет пъти по-склонни да страдат от сърдечни заболявания, отколкото хората без бръчки. Но каква е връзката? Както бръчките на челото, така и атеросклерозата са свързани със стрес, споделят изследователи пред Medical News Today. Учените също така отбелязали, че кръвоносните съдове на челото са по-фини, отколкото в други части на тялото.

6 грижи при суха кожа около очите

Изглеждате по-възрастни за годините си – Може да имате и високо кръвно налягане

Жените, които изглеждат по-младолики, са склонни да имат по-малко отпускане на лицето и по-ниско кръвно налягане, според проучване от 2013 г. Това вероятно се дължи на две неща – имат по-здрава съдова система и се грижат по-добре за своята кожа. Според американски дерматолози, хората, които са склонни да се грижат по-добре за кожата си, се грижат и по-добре за телата си, което пък поддържа в норма кръвното им налягане.

11 етерични масла за кожа с по-малко бръчки

Нездравословен начин на живот

Бръчките по лицето могат да са индикация, че не водим здравословен живот като цяло. Западни изследвания показват, че хората, чиято кожа има повече бръчки и е увредена от слънцето, са по-склонни да не ползват слънцезащитна козметика,, но и да се хранят нездравословно.

По-слаби кости

Учени смятат, че бръчките по лицето ни биха могли да предскажат риска от остеопороза. Изследователи от Йейлския университет изследвали бръчките по лицето и шията, както и костната плътност на 114 жени на възраст между 40 и 50 години. Проучванията им открили, че задълбочаването и влошаването на бръчките са свързани с по-ниската костна плътност сред участниците в проучването.

Свързани статии

На какво се дължи това? Според учените състоянието на кожата и костите зависи до голяма степен от синтезирания колаген, който с напредване на възрастта намалява. По-ниските нива на колаген могат да бъдат както генетични, така и резултат от начина на живот.

Храни, които да избягвате за кожа без бръчки

Повече стрес

Някои хора са по-склонни да правят мимики, докато говорят или се смеят. Но бръчките по челото и тези между веждите могат да бъдат знак, че сте изложени на повече стрес. Когато сме стресирани, в тялото ни се повишават нивата на стресовия хормон кортизол. Това може да доведе до повишен риск от затлъстяване, високо кръвно налягане и диабет, както и до нарушаване синтеза на колаген.

По материали от rd.com

Коментирай