Здраве и красота

7 храни, които можете да ядете в неограничено количество

Заложете на храните със зелен цвят

31.01.2024г. / 16 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Може би тайно всеки от нас си мечтае да може да си хапва до насита, без да пълнее. Е, със сигурност това би било страхотно, но често пъти ние имаме апетит към храни, които не са чак толкова полезни. В следващият кратък списък обаче ще ви споделим какво можете да хапвате, без капка угризения. Ето и какво можете да изберете:

Боровинки 

Причината за безграничната „слава“ на боровинките е тяхното антиоксидантно съдържание. Този плод има повече антиоксиданти от всеки друг. И въпреки всички фибри, съдържащи се в чаша боровинки (около 14% от препоръчителната ви дневна доза), това количество съдържа само 85 калории.

Краставици 

Макар и да сме свикнали да мислим за краставиците като за зеленчуци, те всъщност са плодове. Състоят се предимно от вода и съдържат само 16 калории на порция. Семената и обелката съдържат по-голямата част от хранителната стойност на плода, така че е по-добре да не белите краставиците. Те осигуряват както фибри, така и бета-каротин (форма на витамин А), за който се знае, че е полезен за очите. 

Свързани статии

Броколи 

Броколите са най-питателни, когато се консумират сурови или приготвени на пара. Този супер зеленчук съдържа сулфорафан (антикарциноген, който работи за унищожаване на причиняващи рак химикали, които тялото може да поеме чрез околната среда или чрез храната). Освен витамините А, С, Е и К, една порция задушени броколи съдържа приблизително 20% от дневната ви нужда от фибри. Плюс това има само около 31 калории за 100 г. 

Марули

Повечето видове маруля (независимо дали е римска или айсберг), имат само около 10 до 20 калории на порция. И въпреки че марулята няма да добави много протеини към вашата диета, тя ще прибави много витамини и хранителни вещества като фолат, желязо, витамин А и витамин С.

Свързани статии

Карфиол 

Една порция карфиол съдържа 25 калории. Освен това той съдържа и фибри, витамини С и К, антиоксиданти и фитохимикали (химични съединения, произведени от растенията, за да им помогнат да се предпазят от бактерии, гъбички и вируси, които могат да им навредят).

Малини 

Те „събуждат“ умовете ни и подсилват телата ни с антиоксиданти. Те също са богати на витамини С и Е, помагат за доброто храносмилане и стягат тъканите, а това може да ни осигури блестяща кожа. Съдържат само 43 калории на 100 грама.

Свързани статии

Целина 

Целината е зеленчук, който се състои от 95% вода! Освен това целината съдържа фибри и 10% от препоръчителния дневен прием на витамин С. Тя съдържа само около 40 калории на 100 г. 

Коментирай
Здраве и красота