Здраве и красота

6 здравословни навика, ако сте над 40

Мислете позитивно за бъдещето си 

04.04.2024г. / 08 53ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Със сигурност с настъпването на една по-зряла възраст, може би у вас се прокрадва леко усещане, че нещата се случват по-трудно от преди. Може би метаболизмът ви е по-забавен или пък много ангажименти застават на пътя ви и не можете да отделите нужното време за себе си. Каквато и да е причината, не мислете, че всичко е изгубено.

Замислете се за знанията, които имате сега и как можете да ги употребите във ваша полза. Не губете време, а започнете пътуването си към една по-добра ваша версия още днес.

В следващите редове ще ви споделим няколко навика, които можете да превърнете в част от ежедневието си и които ще ви помогнат да сте в най-добрата си форма. 

Приемайте въглехидратите си с протеини или мазнини

Когато консумирате въглехидратите сами, тялото ви ги превръща в глюкоза (известна още като захар) по-бързо, отколкото ако ядете заедно с тях и нещо друго, което забавя храносмилането (като например протеини или мазнини)“, това споделя Лиза ДеФазио, експерт по здравословен начин на живот и диетолог.

Високите нива на глюкоза причиняват скок на инсулина и след това срив в кръвната ви захар, което ви кара да се чувствате гладни и след това ще сте още по-склонни да преяждате. Това е много лесно основно правило, което трябва да запомните, когато приготвяте ястия, не само за вас, а и за цялото ви домакинство. Така ще улесните управлението и поддържането на теглото си с напредването на възрастта.

Свързани статии

Направете всичко възможно да намалите нивото на стрес 

Почти всеки би могъл да издържи на повече или по-малко стрес (на всяка възраст). Възможността да се справите с това може да помогне на вашето здраве с течение на времето“, това твърди Хедър Бартос, доктор по медицина, сертифициран гинеколог и основател на Badass Women, Badass Health.

Но тя допълва, че: „Хормонът на стреса кортизол е „ужасен за сърцето, точно толкова, колкото за талията ви“. Не забравяйте, че стресът се изразява най-вече в това как вие реагирате на него. Опитайте се да бъдете по-спокойни и уверени. 

Не се хранете, докато правите други неща 

Със сигурност мнозина от вас имат навика да се хранят докато гледат телевизия, отговарят на служебни имейли или четат нещо. Когато не се концентрирате върху храната си, докато я ядете, тя не се регистрира напълно в тялото ви и това може да доведе до преяждане.

Ето защо специалистите препоръчват да отделите 15 минути, за да седнете, докато ядете храната си и да се съсредоточите върху нея. Така не само ще се концентрирате върху това, с което се храните, но и ще си дадете малък психически „таймаут“. 

Свързани статии

Намалете захарта 

Добавената захар е свързана с наддаване на тегло, сърдечни заболявания, диабет и рак. Средностатистическият човек изяжда 22 ч. л. (или 88 грама захар на ден), но Американската сърдечна асоциация препоръчва максимален дневен прием от само 5 ч. л. за жени и 6 ч. л. за мъже. Намаляването на приема на захар може да е равносилно на големи ползи за вашето здраве. И е по-добре да започнете да ограничавате навика си към захарта сега, тъй като след време можете да се пристрастите към нея, ако свикнете да я консумирате редовно.

Свързани статии

Работете за гъвкавостта си 

Разбира се, отделянето на време за разтягане след тренировка може да бъде досадно, но си заслужава, както сега, така и по-късно. Разтягането помага за поддържането и дори подобряването на вашата гъвкавост. Следването на последователна рутинна програма за разтягане също може да помогне за правилната ви стойка и за минимизирането или предотвратяването на болката в долната част на гърба (която се превръща в нещо обичайно с напредването на възрастта). 

Представяйте си бъдещето положително 

Прекарвайте поне 15 минути на ден, като си представяте как ще изглежда животът ви, когато постигнете целите си.“ Това съветва д-р Сюзън Краус Уитборн, почетен професор по психология и мозъчни науки в Университета на Масачузетс, Амхърст.

С течение на времето перспективата за живота ви може да стане много по-светла, а това е нещо страхотно, тъй като, според ново проучване, ако сте оптимист е по-вероятно да доживеете до 90 или повече години. 

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
анонимен ( преди 3 седмици )
Защо трябва да си представям живота, когато постигна целите си? Само това ли би ме направила щастлив? Животът не е само цели, а да можеш приятно да го изживееш и мъдро. Стига с тия цели и динамика. Само за това говорите в статиите си. На 19 може, ама след това? Или целевата ви група са тийнейджъри?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар