Здраве и красота

Природни методи против пигментни петна по кожата

Как да изгладите и изравните тена

02.05.2024г. / 12 08ч.
Илияна Николова
Природни методи против пигментни петна по кожата

Пигментните петна и хиперпигментацията са проблеми с кожата, които никоя жена не иска да има. Стареенето, влиянието на слънчевите лъчи, факторите от околната среда могат да причинят поява на пигментни петна, които да влошат състоянието и вида на кожата, да направят тена ви да изглежда вял и с несвеж вид.

Преди да прибегнете до скъпи процедури и козметика, обърнете поглед към природата. Тя има своите решения за премахване на пигментните петна по натурален път.

Кои са храните, които можете да използвате за коригиране на хиперпигментацията? 

Кисело мляко с куркума 

Комбинацията от кисело мляко с куркума има страхотен ефект срещу пигментни петна. В киселото мляко се съдържа млечна киселина, която има изсветляващо и проясняващо действие върху тена на кожата. Тя спомага за избелване на кожата и изравняване на тена, премахвайки видимостта на пигментните петна.

Куркумата е една от най-богатите на антиоксиданти подправки. Фитохимикалите и антиоксидантите в състава ѝ съдействат за потискане на възпаленията, стареенето, видоизменението на клетките под влиянието на слънцето и околната среда. Всичко това помага за заличаване на пигментните петна и връщането на равния и свеж тен на кожата.

Направете си ежедневна маска против пигментни петна, като смесите 2-3 супени лъжици кисело мляко с една пълна супена лъжица куркума. Разбъркайте добре, докато се смесят и се получи кремообразна паста. Нанесете върху чисто и подсушено лице. Масажирайте в продължение на 5 минути, след което оставете маската да действа поне още 30-40 минути. Изплакнете без допълнително отмиване.

Свързани статии

Краставица с магданоз 

Краставицата е много богата на вода и минерали. Антиоксидантите в нея допринасят за по-качественото внасяне на веществата и водните молекули в кожата, като едновременно с това потискат възпаленията.

Свързани статии

Магданозът съдържа огромни количества витамин С, който има проясняващ и изравняващ тена ефект. Той е мощен антиоксидант, който се бори с възпаленията и съдейства за премахването на пигментните петна.

Смелете една връзка магданоз в блендер заедно с една малка краставица с кората. След като получите гладка смес, добавете към нея 1 чаена лъжица лимонов сок и разбъркайте. Нанесете върху лицето и оставете да действа около 30 минути. Изплакнете.

Алое вера 

Алоето е един от най-полезните натурални продукти в грижата за кожата. То дава едновременно хидратация, подхранване, успокояване, потискане на възпаленията, но и изглаждане и изравняване на тена. Алое вера действа проясняващо, премахвайки пигментните петна. Нанасяйте всяка вечер без отмиване, така че да престои цяла нощ.

Коментирай
Свободно време