Топ 10 здравословни летни храни. Снимка: istock
През лятото се радваме на голямо разнообразие от сезонни храни, които са изключително здравословни. Богати на витамини, минерали, фибри, антиоксиданти, тези летни храни носят само здраве на организма.
1. Горски плодове.
Горските плодове, като ягоди, малини, боровинки, къпини са едни от най-богатите източници на витамин С и антиоксиданти. Те са много богати и на фибри, а плодовите прости захари са с по-ниско съдържание в сравнение с всички останали плодове. Това прави горските плодове един от най-здравословните избори през лятото.
2. Чушки.
Чушките са един чудесен летен зеленчук, богат на витамини А и Ц. Те съдържат фитонутриенти и антиоксиданти, благодарение на които в тялото се понижава риска от рак, хронични и дегенеративни заболявания.
3. Зелени листни зеленчуци.
Зелените листни зеленчуци са много добър източник на антиоксиданти, витамин К и желязо. Те са здравословен избор с много фибри и малко калории, който има свойството да контролира съсирването на кръвта, холестерола, кръвната захар и теглото.
4. Смокини.
Смокините са летен плод, който е фантастичен източник на пробиотици, калций, магнезий и калий. В тях се съдържат множество антиоксиданти, полезни за сърдечносъдовата система. Фибрите в смокините и пробиотичните елементи в тях стимулират храносмилателната система и червата.
5. Диня.
Няма нищо по-освежаващо и ободряващо от студена сладка диня през лятото. Тя съдържа много вода, която хидратира организма в летните жеги. Динята е богата на антиоксиданти и витамини, бедна е на калории, което я прави прекрасен здравословен избор за летен сезонен плод.
6. Краставици.
Краставиците са превъзходен източник на калий, вода, фибри, магнезий. Те са освежаващи, ободряващи, хидратиращи, засищащи и противовъзпалителни. Възползвайте се от сезонността им, защото през лятото са най-здравословни, тъй като са расли на пряка слънчева светлина, което ги прави наситени с витамини и минерали.
7. Тиквички.
Тиквичките са още един пример за полезна лятна храна. Те са много богат източник на фибри, витамин С, минерали. Хапвайте колкото можете повече тиквички през лятото, защото в разгара на сезона им те са най-богати на хранителни елементи и антиоксиданти. Тиквичките имат полезни свойства за имунната система, храносмилането, сърдечносъдовата система, костите, червата.
8. Домати.
Няма нищо по-прекрасно от раснал на слънце сочен и сладък домат. Доматите, които се берат през лятото са наситени с антиоксиданти, ликопен, витамин С и бета-каротин. Нямат нищо общо с доматите от оранжерия, които се предлагат в търговската мрежа през цялата година. Не пропускайте да се възползвате от доматите през лятото, защото носят изключително много ползи за здравето. Доматите подкрепят зрението, намаляват възпаленията, контролират акнето, помагат при проблемна кожа, съдействат за добро сърдечносъдово здраве.
9. Бобови.
Бобовите култури са прекрасна лятна храна, която да похапвате по-често. Сезонността им започва от средата до края на лятото и през ранна есен. Това е периодът, в който бобовите са най-полезни, защото са били огрени от летните слънчеви лъчи, които са ги наситили с витамини, минерали, антиоксиданти, фибри. Те са източник още на фибри, сложни въглехидрати и храносмилателни ензими, които са ценни за храносмилателната система, сърдечносъдовата система, костите, нервната система, имунитета.
10. Праскови.
Прасковите са един от най-сладките и сочни летни плодове. Не ги отминавайте, а задължително ги включвайте в лятото си меню. Защо? Защото прасковите са прекрасен източник на витамин С, антиоксиданти, желязо, фибри. Те са и плод с нисък гликемичен индекс, което поддържа нивата на кръвната захар в нормални граници.