10 природни антибиотика за добро здраве през есента. Снимка: istock
Някои храни имат изключително силно изразени природни антибиотични ефекти. Те съдържат активни вещества, мощни антиоксиданти, витамини, минерали в големи количества. Този коктейл от полезни вещества и елементи прави тези храни истински натурални антибиотици. С помощта на природата можете да поддържат добро здраве, като държите лекарствата далеч от себе си.
Медът е много полезен в борбата с инфекциите и превенцията им. Той формира естествена бариера между външните патогени и вътрешната среда на организма. Медът стимулира имунната система и я улеснява във функциите ѝ. Съдържа много богат меланж от витамини, минерали, протеини, антиоксиданти.
Чесънът е прекрасен натурален антибиотик. В състава си съчетава активни вещества, витамини и минерали, които имат изключителна ефикасност в превенцията и контрола на различни бактериални и вирусни инфекции. Чесънът може да помогне за по-бързото оздравяване при инфекции с ешерихия коли, стафилококи, вирусни и бактериални инфекции на дихателните пътища. Притежава мощни антибактериални и антиоксидантни свойства.
Джинджифилът и отварата от джинджифил имат антибиотични свойства, които подобряват цялостното здраве. Джинджифилът притежава активни вещества с изразен антибиотичен и противовъзпалителен характер. Гингеролът е едно от тези вещества. Той има свойството да потиска бактериалния растеж, да предпазва от вируси, да се бори с инфекции и да подсилва имунната система.
Ехинацеята е билка със силни антибиотични свойства. Тя присъства в множество хомеопатични и растителни добавки и медикаменти за подсилване на имунната система и ускоряване на оздравителните процеси. Ехинацеята има свойството да ускорява заздравяването на раните, да стимулира регенерацията на клетките, да подобрява имунитета и да предпазва от инфекции на дихателните и пикочните пътища.
Смирната е билка с прекрасни антибиотични свойства. Тя успешно се бори с ешерихия коли, кандида, стафилококи и други бактериални и вирусни микроорганизми. Според изследвания, цитирани от изданието verywellhealth. com, смирната има чудесни свойства и в потискането на бактерията, причиняваща лаймска болест.
Мащерката е още един пример за прекрасна билка с природни антибиотични свойства. Добавянето ѝ към различни ястия, печива, смутита, както и приемането ѝ под формата на отвара има оздравителни свойства за организма, стимулира имунната система, подобрява способността за справяне с вирусни и бактериални инфекции. Мащерката е чудесна и в намаляването на усложненията при подобни инфекции.
Риганът е билка, която се използва широко в нашата традиционна кухня. Това го прави много достъпен. А полезните му природни антибиотични свойства заслужават специално внимание. Ако досега сте пренебрегвали ригана, време е да го включите активно в режима си. Риганът има силни антиобиотични свойства, като се бори включително срещу стрептококови бактерии. Прекрасен е за облекчаване на дихателни инфекции, главоболие, стимулира прочистването на бъбреците и черния дроб.
Куркумата е мощна билка с невероятни антибиотични свойства. Тя притежава голямо количество антиоксиданти, които имат противовъзпалителни свойства, борят се с бактерии и вируси, стимулират имунната система, предпазва от вредното влияние на свободните радикали, причиняващаи хронични заболявания.
Ябълковият оцет е още един естествен антибиотик. Ферментиралата му природа го прави наситен с прибоитични бактерии, които подсилват имунната система и подхранват чревната флора. Пробиотиците в изобилие, намиращи се в оцета, са важен компонент за цялостно здраве. Те имат благоприятно влияние и върху флората на всички лигавици в тялото.
Маслото от чаено дърво е прекрасен природен антибиотик. То съдържа активни вещества с антимикробни свойства, потиска възпаленията и растежа на микроорганизми и гъбички, стимулира оздравителните процеси и регенерацията на клетките.