Бременност

Какво да не ядете, ако опитвате да забременеете

Храни и напитки, които пречат на зачеването

16.04.2024г. / 06 30ч.
Илияна Николова
Какво да не ядете, ако опитвате да забременеете

Зачеването понякога може да е по-трудно, дори да се превърне в предизвикателство, с което да трябва да се преборите, за да станете майка. По пътя може да се наложат много промени в начина на живот, така че да осигурите всичко необходимо на организма си, за да се случи магията на зараждането на нов живот. 

Най-лесната промяна, която можете да направите и която ще се отрази изключително благотворно на организма ви, е храненето. С помощта на храната можете да предразположите тялото си да се подготви за зачеването, хормоните ви да се балансират, възпаленията в клетките и тъканите да намалеят. 

Но както има храни, които стимулират забременяването и подобряват здравословното състояние, така има храни, които пречат на зачеването и намаляват шансовете то да се случи бързо и лесно. 

Ето какво не трябва да ядете, ако се опитвате да забременеете. 

Захар, десерти, сладкиши 

Всичко, което съдържа добавени, а не естествени захари, причинява възпаления в клетките и тъканите. Захарите създават предпоставки за влошен хормонален баланс. Те са причина за наддаване на тегло, трупане на излишна мастна тъкан, която допълнително утежнява хормоналния статус на организма. 

Сладкишите и десертите, които редовно присъстват в менюто ви повишават кръвната захар. Резките ѝ скокове са последвани от също толкова резки спадове. Това не само предизвиква колебания в енергийните нива, но повишава риска от диабет, инсулинова резистентност. По време на бременността захарите могат да са още по-коварни, тъй като могат да предизвикат гестационен диабет. 

Тестени храни 

Тестените храни от бяло брашно не са особено добър хранителен избор, ако се опитвате да заченете. Те също са с висок гликемичен индекс, което предизвиква скокове в кръвната захар. Рафинираните въглехидрати, които тестените храни съдържат, също предизвикват възпаления в клетките, пречат на нормалната обмяна на веществата и трансформацията на хормоните в активните им форми. 

Свързани статии

Соя и соеви продукти 

Соята и соевите продукти могат да попречат на забременяването заради високото наличие на фитоестрогени. Соята е богата на тези вещества, които могат да повлияят на хормоналния баланс в женското тяло, което да доведе до трудности в зачеването. 

Алкохол 

Алкохолът е пречка за здравето в много отношения, включително и при опити за забременяване. Ако искате да заченете нормално и бързо, ограничете алкохола до минимум или до изключете напълно. 

Колбаси 

Колбасите са деликатес, който е любим на много хора, но могат да са нездравословни от гледна точка на зачеването. Те са пълни с наситени и преработени мазнини, добавена сол, компоненти от опушване. Всички те са нездравословен избор и могат да повлияят зле на опитите за забременяване.  

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Име ( преди 6 дни )
Важно е да обичате и да сте обичани. Зачеването е следствие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар