За дома

7 трика за почистване на фурната, които ще улеснят живота ви 

Пробвайте с оцет и пара 

21.05.2024г. / 11 23ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Фурната е един от домакинските електроуреди, които трябва да почиствате редовно, иначе рискувате замърсяванията да станат толкова упорити, че ще ви е много трудно да ги отстраните.

В следващите редове ще ви споделим как да оптимизирате този процес. И така:

Първо омекотете мръсотията от фурната за по-лесно почистване 

Не работете повече, отколкото трябва. Използвайте силата на парата за по-лесно почистване. Кейти Бери, експерт по почистване, споделя следния трик: „Омекотете мръсните натрупвания във фурната си, преди да започнете да почиствате, като поставите тава за печене, пълна с вода върху средната решетка. Включете фурната на 230 градуса за половин час, след което я оставете да изстине. Това може драматично да разхлаби мръсотията, така че да е по-лесно за почистване.“ Дженифър Родригес, главен директор по хигиената в голяма компания, добавя лимони към водата и използва този бърз и лесен метод за почистване на фурна с пара.

Нарежете лимон на четвъртинки и го поставете в подходящ за фурна съд. Изсипете вода върху парчетата лимон в съда и го пъхнете във фурната. След като таймерът изключи нагряването, потопете гъба във водата с лимон (внимателно) и избършете решетките и вратата на фурната. Внимавайте, може да е горещо, така че първо оставете фурната да изстине отвътре.

Свързани статии

Почистете фурната с домашна почистваща паста 

Няма нужда да купувате скъпи препарати за почистване на фурна с този трик за почистваща паста от Беки Рапинчук от Clean Mama: Направете си сами паста за почистване на фурна с вода и сода за хляб. Започнете с около 1/4 чаша от всеки продукт и добавете струйка препарат за съдове или кастилски сапун. Смесете пастата до консистенция на течна паста за зъби и я нанесете върху вътрешността на фурната с гъба. Изтъркайте, изплакнете и подсушете.

Използвайте таблетка за съдомиялна машина 

Трик, за който може би не знаете, е, че можете да използвате таблетка за съдомиялна машина, за да почистите фурната си. Просто потопете таблетката в топла вода, докато се разтвори и след това изтъркайте петната с нея. Използвайте това, за да се справите с упорити петна или остатъци. След като почистите, използвайте влажна кърпа, за да премахнете остатъците.

Свързани статии

Четкайте с четка за зъби 

Използвайте четка за зъби или друга малка четка, защото те могат да се поберат в малки пространства и да помогнат за почистването на мръсотията. Четките за зъби също са чудесен избор, защото меките влакна няма да повредят емайла на фурната.

Изтъркайте с алуминиево фолио

Ако имате наистина упорито петно върху фурната си, което просто не се отстранява, първо минете с гъба и вода и след това продължете с навит на топка лист алуминиево фолио. Фолиото ще ви помогне да премахнете мръсотията, полепнала върху фурната ви, без да я повреди.

Свързани статии

Поръсете сол върху разливанията 

Ако гювеч или пай изври във фурната или на вратата на фурната, бързо поръсете петното с обилно количество сол, докато е още течно. След като фурната се охлади, използвайте шпатула, за да отстраните солената каша. Ще бъде много по-лесно за почистване.

Почистете на пара с бял оцет 

Парата работи чудесно за почистване на вратата на вашата фурна, тъй като разхлабва петната от мазнина, така че можете лесно да ги избършете с влажна микрофибърна кърпа. За да използвате този трик за почистване на фурна, изсипете една чаша бял оцет в купа и я поставете на долната решетка на фурната. Настройте фурната си на 120 градуса и я загрейте на пара за 30 минути. След това оставете фурната да се охлади, преди да избършете петната от мазнина.

Свързани статии

Коментирай