Защо трябва да сте предпазливи, ако прилагате лимон на лицето си?

Може да причини кожни проблеми

31.01.2021г. / 12 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лимонът и лимоновият сок са често използвани в домашната грижа за кожата, защото лимонената киселина е естествен ексфолиант. Популярно е схващането, че лимонът може да облекчи акне, възпаления, да намали секрецията на себум, да стимулира обновяването на кожните клетки и да ексфолира кожата, премахвайки мъртвите клетки.

Лимонената киселина обаче е доста силна и може да предизвика някои кожни проблеми, които да влошат състоянието на кожата на лицето, вместо да го подобрят.

Кои уж полезни продукти увреждат кожата на лицето?

Лимоновият сок наистина има подобни качества, които го правят потенциално мощно средство за подобряване на кожата. Естественото му съдържание на киселини може да намали възпалението при акне и да намали количеството себум, секретиран от мастните жлези. Лимонената киселина има и антимикробни и противогъбични свойства, които могат да повлияят благоприятно състояния като себореен дерматит и други обриви, причинени от кандида, пише healthline.com.

Но високата киселинност на лимона може да причини интензивно дразнене на кожата, да я зачерви, да я направи прекалено суха, болезнена и лющеща се. Пилингът, който лимонената киселина прави на кожата, може да я направи по-уязвима към слънчевите лъчи. Това създава допълнителни условия за раздразнение и податливост на увреждания.

Трите най-мощни съставки за детокс на кожата

Комбинацията от цитрусови сокове и влиянието на UV-лъчите причинява мехури по кожата. Състоянието е известно като фитофотодерматит. Острият киселинен лимонов сок прави кожата по-податлива на слънчевите лъчи, като изгарянето от тях става няколко пъти по-лесно, отколкото в останалите случаи.

Ако все пак сте решили да използвате лимон за ексфолиране и почистване на кожата си, внимавайте с количеството, което използвате. То не трябва да надхвърля ½ чаена лъжичка, смесена с етерично масло, зехтин или розова вода например. Никога не прилагайте лимонена киселина директно върху кожата, без да сте я разтворили в друга субстанция.

Коментирай