Здраве и красота

5 неща, които никога да не правите след тренировка

Грешки, които пречат на постигането на резултати

02.12.2022г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тренировките са един от най-добрите начини да поддържате форма, да извайвате фигурата си, да стягате мускулатурата – все полезни за здравето крайни резултати от движението и натоварването. Но когато човек тренира, има някои грешки, които може да допусне. Ако смятате, че тренировките ви дават свободата да ядете каквото си искате, това е една от най-големите ви грешки. Поддържането на фигурата и фитнес постиженията се градят в комбинация с храненето.

Трябва ли да правите високоинтензивни тренировки всеки ден за отслабване?

Освен тази грешка има още няколко, които е добре да не допускате. Ето кои са нещата, които никога не трябва да правите след тренировка.

1. Не броите калориите, които приемате.

Не разчитайте, че щом тренирате, всичко ви е позволено. Ако сте от хората, които имат много бърз метаболизъм и калоричното хранене не ви се отразява особено, вие сте щастливци. Но за всички останали това изключение не важи. Храненето и тренировките трябва да са съобразени с общия ви калориен прием. Ето защо след тренировка не е добра идея да си позволявате бургер или парче торта, само защото смятате, че сте изразходвали калории.

2. Не забравяйте за протеините.

Един от най-важните компоненти в храненето, особено след тренировка, са протеините. Те помагат на мускулите да се изградят, да се стегнат, да се възстановят наред с всички останали тъкани. Протеините са основните им градивни елементи, затова е важно да ги внасяте в тялото след тренировка.

Какво означава, ако не можете да довършите тренировката си?

3. Не пийте алкохол.

Едно от най-вредните неща след тренировка е алкохолът. Той влияе негативно на изгарянето на мазнини и е последното нещо, което трябва да приемате след натоварване. Алкохолът ще попречи и на възстановяването на тъканите и всички метаболитни процеси, а крайният резултат в целите ви ще се забави.

Свързани статии

4. Съобразете вида на калориите.

След тренировка има два вида калории, които са съществени за възстановяването на тъканите, изграждането на мускулите и изгарянето на мазнини – това са протеините и въглехидратите. Важно е да приемете малка порция от протеини и полезни въглехидрати (плодове, зеленчуци, зърнени храни), които да доставят тези макронутриенти на организма.

Хигиенни грешки, които вероятно правите след тренировка

5. Не посягайте към спортните напитки.

Не бързайте да имитирате спортистите и фитнес маниаците, посягайки към спортните напитки. Те съдържат електролити, които са широко рекламирани като полезно средство да възстановите и рехидратирате тялото си след загуба на течности при тренировка. Всъщност за хората, които не се занимават професионално със спорт чаша вода е напълно достатъчна. В спортните напитки се съдържат много захари, които може да попречат на топенето на мазнини и постигането на резултати.

Коментирай