Здраве и красота

Кои са симптомите на перименопаузата и как да ги облекчите?

Намалете нивата на стрес 

28.11.2023г. / 16 40ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

С понятието „перименопауза“ означаваме преходния период около менопаузата. Менопаузата пък настъпва тогава, когато менструалният цикъл на жената спира. Това е продължителен процес и той може да продължи от 2 до 10 години. През това време тялото ви освобождава яйцеклетки по-рядко, произвежда по-малко естроген и други хормони, вашата плодовитост намалява, а цикълът ви престава да бъде толкова редовен. 

Какво е перименопаузата? 

Перименопаузата е естествен процес, причинен от това, че яйчниците постепенно спират да работят. Овулацията може да стане непостоянна и след това да спре. Менструалният цикъл се удължава и с времето може да стане нередовен, преди да спре изобщо. Симптомите на това състояние са причинени от променящите се нива на хормоните в тялото. Когато естрогенът е по-висок, може да почувствате симптоми като при ПМС. Когато естрогенът е нисък, може да имате горещи вълни или пък нощно изпотяване. Тези хормонални промени могат да се редуват със съвсем нормални менструални цикли. 

Свързани статии

Какви са симптомите на перименопаузата? 

Въпреки че симптомите са ясно различими и могат да бъдат дефинирани, спокойно можем да кажем, че няма две жени, които да преживеят перименопаузата по един и същи начин. Все пак, едни от най-честите симптоми са – резки и внезапни промени в настроението; промени в сексуалното желание; проблеми с концентрацията; главоболие; нощно изпотяване; горещи вълни; вагинална сухота; проблем със съня; болки в ставите и мускулите; прекомерно изпотяване; чести позиви за уриниране; симптоми, подобни на ПМС и др. Ако имате един или няколко от тези симптома, потърсете квалифицирана помощ от лекар. 

Свързани статии

Депресия и тревожност 

Симптомите на депресията и тревожността наистина се засилват по време на перименопаузата“, това споделя д-р Карън Адамс, професор по акушерство и гинекология в Орегонския здравен и научен университет. Усещането наподобява сякаш сте постоянно в предменструален синдром (ПМС).

Според д-р Адамс, за жените, които изпитват тревожност е съвсем нормално да се чувстват раздразнителни и буквално „на ръба“, като дори е възможна и поява на сърцебиене. Депресията обикновено се характеризира с лошо настроение, липса на мотивация, неспокоен сън; промяна в храненето, като количествата на приеманата храна могат да бъдат повече или по-малко от обикновено; липса на удоволствие от дейности, които обикновено са източник на радост и настроение.

Свързани статии

Как да облекчите симптомите на перименопаузата?

Облекчете вагиналния дискомфорт

За да облекчите този неприятен симптом, можете да ползвате вагинални лубриканти без рецепта на водна основа или пък вагинални овлажнители. Важно е да знаете, че е за предпочитане да използвате продукти, които не съдържат глицерин. Той може да причини парене или дразнене при жени, които са чувствителни към този химикал. Поддържането на сексуалната активност също помага чрез увеличаването на притока на кръв към влагалището. 

Свързани статии

Бъдете активни 

Редовните упражнения и физическата активност помагат за предотвратяване на наддаването на тегло и освен това те подобряват съня и настроението ви. Опитайте се да тренирате поне 30 минути или повече през повечето дни от седмицата. Доказано е, че редовните упражнения намаляват риска от фрактури на бедрото при по-възрастните жени и укрепват костната плътност.

Свързани статии

Опитайте се да намалите стреса 

Практикувайте редовно техники за намаляване на стреса, като например – медитация или йога. Те могат да насърчат релаксацията ви и да подпомогнат добро здраве през целия ви живот. Но те могат да бъдат и особено полезни по време на прехода към менопаузата.

Снимки: istock

Коментирай