Снимка: iStock
Ако смятате, че отслабването след 40 години е трудна битка, не сте сами – но не е невъзможно да се отървете от излишните килограми. Има здравословни, добре проучени стъпки, които можете да предприемете, за да се храните здравословно, да изградите мускули и да се чувствате по-добре от всякога. С какво да започнете?
Тези, които са най-успешни в отслабването след 40 години, го правят, когато имат много ясна причина, поради която искат да отслабнат. Може би сте наблюдавали как кантарът се качва с един или два килограма всяка година и сте готови да се откажете от лошите навици, или пък вашият лекар ви е намекнал, че теглото ви влияе върху цялостното ви здраве. Трябва да имате психическо „пробуждане“, което да ви постави в състояние на готовност за промяна. Ако не сте ангажирани психически, това не се случва.
„Има много хранителни навици, които могат да се използват за отслабване“, това споделя Уилям Самюъл Янси, доктор по медицина, директор на Центъра за диета и фитнес „Дюк“ и доцент по медицина в университета „Дюк“. Много от тези режими имат доказателства зад гърба си, независимо дали става въпрос за кето, палео, средиземноморска, веган или нещо друго. Интересното е, че няма толкова много изследвания за това какво работи за мъжете, колкото за жените, но „за мъжете понякога отслабването е толкова просто – просто трябва да съкратят времето, в което се хранят, до 8– до 10-часов прозорец на ден“, казва Кристин Къркпатрик, регистриран диетолог, консултант по интегративна и лайфстайл медицина в клиниката в Кливланд. Дори нещо толкова просто, като да не се храните след 18:00 часа, може да има голямо значение – един от нейните клиенти от мъжки пол, който е отслабнал със 150 килограма, е установил, че това е особено полезно, казва тя.
Не избирайте само това, което е работило за приятел; изберете това, което е вероятно да работи при вашия натоварен начин на живот, особено ако сте над 40 години. Трябва да сте сигурни, че стилът на хранене, който избирате, за да отслабнете след 40, е нещо, което можете да правите до края на живота си. „Ако не е нещо, което можете да поддържате през следващите 20 или 50 години, тогава защо изобщо правите това?
Не правете грешката да се фокусирате само върху калориите. Важно е да спазвате висококачествена диета, която се състои от постни протеини, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. Преработените храни водят до наддаване на тегло, така че колкото по-малко преработена е храната, която ядете, толкова по-добре. И толкова по-доволни бихте могли да бъдете в крайна сметка.
Едно хубаво ястие от сьомга плюс малко зърнени храни, зеленчук и салата може да ви даде много повече обем, отколкото би ви дало меню в ресторант за бързо хранене и дори би ви дало по-голямо чувство за ситост след това. Що се отнася до висококачествената диета, няма нищо необичайно – всички знаем, че постните протеини, пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците трябва да присъстват постоянно в менюто ни, независимо как насоките за здравословно хранене са се променили през годините.
Протеинът помага на тялото ни да възстановява, запазва и изгражда мускулна тъкан. Когато ядете въглехидрати, като например паста, те се разграждат до глюкоза, което води до повишаване на нивата на кръвната захар. Инсулинът се отделя от панкреаса, транспортирайки глюкоза от кръвния поток до клетките ви. Но след като клетките достигнат капацитета си за глюкоза, инсулинът транспортира останалата глюкоза до мускулите и черния дроб, които също имат ограничения за това, което могат да поберат.
След това инсулинът превръща всяка останала глюкоза в мазнини. Протеинът също така се усвоява по-дълго от въглехидратите, което може да помогне на тялото да използва повече глюкоза като краткосрочна енергия и да съхранява по-малко като мазнини. Освен това ще се чувствате сити по-дълго, така че няма да се изкушавате да хапнете сладка закуска в късния следобед. Стремете се към 20 до 30 грама протеин на едно хранене и 10 до 15 за снакове.
Фибрите помагат на менютата, които сте избрали да бъдат по-засищащи. Това е важно, защото често хората, които не изпитват това чувство за ситост, са склонни да преяждат, докато не се почувстват сити. Храните с високо съдържание на фибри също така могат да бъдат с по-ниско съдържание на калории и с по-голяма хранителна плътност.
Храните, богати на фибри, се усвояват по-бавно, така че нивата на кръвната захар се покачват и спадат с по-постоянен темп. Ще намерите фибри в много растителни храни, включително зеленчуци, плодове, пълнозърнест хляб и тестени изделия, кафяв ориз, пуканки, боб и бобови растения, както и ядки и семена.