Храни, богати на ретинол – витаминът на младостта

Той е важен и за редица други функции

24.09.2025г. / 12 00ч.
Михаела Лазарова
Храни, богати на ретинол - витаминът на младостта. Снимка: istock

Храни, богати на ретинол - витаминът на младостта. Снимка: istock

Вероятно сте чували за ретинола, който се смята за ключова съставка в много продукти за грижа за кожата. Но знаете ли, че е вид витамин А? Консумацията на витамин А е друг начин да се възползвате от ползите от ретинола и има много различни начини да получите повече от него в ежедневното си меню. 

Защо витамин А е толкова важен?

Витамин А е общ термин за мастноразтворими вещества като ретинол, ретинил палмитат и бета-каротин. Той се смята за супер хранителен елемент и антиоксидант. Витамин А е от съществено значение за зрението, клетъчната диференциация, имунната функция и функцията на епителната бариера. Известно е, че помага на човешкото тяло да формира органи като сърцето, очите и белите дробове.

В храните, които консумираме има два източника на витамин А. Предварително образуван витамин А (ретинол и ретинилови естери) се намира в храни като риба, яйца, млечни продукти и месо от органи. Провитамин А (каротеноиди) се извлича от цветни плодове и зеленчуци и се превръща във витамин А от организма. Каротеноидите на провитамин А включват бета-каротин, алфа-каротин и бета-криптоксантин. И двете форми на витамин А трябва да се превърнат в ретинална и ретиноева киселина, за да поддържат биологичните процеси в организма.

Свързани статии

Ретинолът витамин А ли е?

По същество да, казват учените. Тази мощна съставка за грижа за кожата е ретиноид – производно на витамин А. 

Какви са потенциалните ползи от витамин А за кожата и тялото ни?

Борба със свободните радикали

Бета-каротина и други каротеноиди, които са видове провитамин А, могат да функционират като антиоксиданти. Тези антиоксиданти могат да помогнат за намаляване на риска от ракови заболявания, чрез намаляване на свободните радикали, увреждащи ДНК. Трябва да се отбележи обаче, че тази полза е доказано ефективна само при хора, които имат дефицит на витамин А. Не е доказана превенция на рака при популации с достатъчен хранителен или допълнителен прием на витамин А, сочат западни изследвания. 

Подпомага за заздравяването на рани

Добавките с витамин А могат да помогнат за възстановяване на нарушеното заздравяване на рани, като насърчават възпалителна реакция в организма и увеличават процеси като синтеза на колаген.

Подпомага за растежа на нови клетки

Приемането на достатъчно витамин А може да регулира растежа на някои видове клетки. Също така може да намали растежа на злокачествени клетки, друг начин, по който може да помогне за предотвратяване на развитието на рак.

Свързани статии

Намаляване на възпалението

Ретиноидите, които са производни на витамин А, могат да намалят възпалението, смятат учени. 

Бори се с признаците на стареене

Проучванията показват, че локалното (не хранителното) приложение на витамин А може да помогне за подобряване на фините линии и бръчки, грапавостта и хиперпигментацията на кожата.

Кои храни са с високо съдържание на витамин А?

  • Телешки черен дроб; 
  • Пъпеш;
  • Моркови;
  • Тиква;
  • Червена чушка;
  • Сладък картоф;
  • Спанак.

Дефицитът на витамин А може да се прояви чрез някои симптоми, като:

  • Умора;
  • Податливост към инфекции;
  • Суха кожа или коса;
  • Безплодие и други.

Важно! Не приемайте хранителни добавки, без да сте се консултирали с лекар, тъй като може да се стигне до токсичност, причинена от прекален прием на витамин А. Тази статия има само информативен характер. При неразположения, се консултирайте с лекар. 

Свързани статии

Коментирай