5 храни за облекчаване на високо кръвно налягане. Снимка: istock
Високото кръвно налягане (хипертония) е сериозен здравословен проблем в световен мащаб. Макар че често са необходими лекарства, промените в диетата и начина на живот могат значително да подпомогнат контрола на кръвното налягане. Един добре обмислен хранителен план, който набляга на калий, магнезий, фибри, здравословни мазнини и ниско съдържание на натрий, може да окаже огромно влияние, според учени от клиника Майо и Harvard Health.
Ето пет изключителни храни, за които има сериозни доказателства, че помагат за облекчаване на високото кръвно налягане:
Зеленолистни зеленчуци
Зеленчуци като спанак, къдраво зеле, манголд и бяло зеле са богати на калий и магнезий, които помагат на тялото да регулира налягането в кръвоносните съдове. Една чаша варен манголд например осигурява големи количества от тези минерали, според Healthline.
Разноцветни плодове и цитруси
Плодове като ягоди, боровинки и цитрусови плодове (портокали, лимони, грейпфрути) съдържат антиоксиданти и минерали, които поддържат здравето на кръвоносните съдове и могат да понижат кръвното налягане.
Мазна риба и здравословни мазнини
Рибите, богати на омега-3 мастни киселини (като сьомга, скумрия, риба тон), помагат за намаляване на възпаленията и подобряване на здравето на кръвоносните съдове. Здравословните мазнини от ядки, семена и зехтин също поддържат функцията на кръвоносните съдове.
Пълнозърнести храни и бобови култури
Пълнозърнестите храни (овес, кафяв ориз, булгур) и бобовите култури, лещата осигуряват фибри, магнезий и други хранителни вещества, които подпомагат регулирането на кръвното налягане. Булгурът например се отличава с високото си съдържание на калий, магнезий и фибри, пише EatingWell.
Цвекло, чесън и ядки
Храни като цвекло (поради нитратите), чесън (който може да спомогне за разширяване на кръвоносните съдове) и ядки (които осигуряват здравословни мазнини, магнезий, L-аргинин) също са ефективни за нормализиране на кръвното налягане и кръвообращението.
Здравословни навици за понижаване на кръвното налягане
Следвайте структуриран хранителен план, като например диетата DASH („Диетични подходи за спиране на хипертонията“) – богата на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, постни протеини, нискомаслени млечни продукти и с ниско съдържание на натрий, добавени захари и наситени мазнини.
Намалете приема на натрий (сол), особено от преработени храни, храна за вкъщи и пакетирани продукти. Високият прием на натрий повишава кръвното налягане.
Увеличете приема на калий, защото калият балансира натрия и помага за отпускане на стените на кръвоносните съдове. Храни, богати на калий, са бананите, сладките картофи, броколите и спанакът.
Бъдете активни – редовната физическа активност (бързо ходене, плуване, колоездене) помага за поддържане на еластичността на кръвоносните съдове, намалява стреса и поддържа здравословно кръвно налягане.
Управлявайте стреса и съня – хроничният стрес и лошият сън повишават риска от високо кръвно налягане. Постарайте се да спите добре и да използвате здравословни методи за справяне със стреса.
Ограничете алкохола, кофеина и избягвайте тютюнопушенето – тези навици могат да влошат контрола на кръвното налягане.
Съвети за контрол на теглото
Храни за по-добро кръвообращение и здрави артерии
Често задавани въпроси
Мога ли да понижа кръвното си налягане само с диета?
Диетата има голямо значение и може да понижи кръвното налягане значително – например диетата DASH и Средиземноморската диета са доказали, че понижават систоличното налягане с до около 11 mm Hg. Въпреки това, ако кръвното ви налягане е много високо или имате други здравословни проблеми, вероятно ще се наложи да приемате лекарства, заедно с промени в начина на живот. Винаги следвайте съветите на лекаря си.
Колко скоро ще видя резултати след промяна в диетата и навиците си?
Някои подобрения (по-малко сол, повече зеленчуци) могат да покажат ефект в рамките на седмици, но трайната промяна в кръвното налягане обикновено отнема месеци на последователни навици. Освен това ще се наложи да следите редовно показанията си.
Трябва ли да избягвам солта напълно?
Не е необходимо напълно, но трябва да намалите излишния натрий. Давайте предимство на пресни, непреработени храни, използвайте билки и подправки вместо готварска сол, проверявайте етикетите за скрита сол. Повечето указания препоръчват да се приемат по-малко от 2 грама натрий на ден (и по-малко, ако е препоръчано).