Здраве и красота

5 начина да помогнете на белите дробове да се детоксикират

Добавете куркума към менюто си

24.03.2022г. / 11 47ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мръсен въздух, тютюнопушене, настинки, грип... Всичко това изтощава тялото ни и най-вече белите ни дробове, които никога не си почиват. Как можем да им помогнем да се детоксикират и възстановят?

Забавният сайт Bright Side е дал няколко съвета, които споделяме с вас.

Внимание! Тази статия има само информационен характер. Ако имате проблеми като кашлица, тежест в гърдите или други неразположения се обърнете към лекар.

Полезни напитки за прочистване

Когато търсим положителни резултати от начин на хранене и т. н., очакванията ни са още в първите дни да усетим разликата. Дайте време на тялото си. За подобрението на белите дробове ще са необходими между 2 седмици до 3 месеца. Така че след приблизително един месец трябва да се почувствате много по-добре.

Полезни напитки, за които се смята, че могат да помогнат за детоксикацията на белите дробове са топла вода с мед, вода с пресен лимонов сок, зелен чай, фреш от моркови, напитка приготвена от спанак, банан и горски плодове, фреш или чай, към който сте добавили куркума и джинджифил.

Може ли стресът да влоши алергиите?

Помислете за халотерапия

Чували ли сте за солна стая? Това е специално място, подходящо както за деца, така и за възрастни, което най-общо казано предоставя терапия със сол, тъй като посетителите на солната стая вдишват въздух изпълнен със солни частици. Защо сол? Защото солта има противовъзпалително, антимикробно и антибактериално действие. Смята се, че солната терапия помага при кашлица, бронхит, астма, детоксикира дихателната система.

За какво да внимавате, ако се откажете от млечните продукти?

Внимавайте с консумацията на някои храни

Когато искаме да детоксикираме тялото си и белите дробове, храната е първото нещо, което се нуждае от корекция. Добавете към менюто си детоксикиращи, противовъзпалителни храни. Добри примери за такива, които са полезни за здравето на дихателната система може да видите тук.

Също е важно да знаете, че има храни, които увеличават слузта в белите дробове – млечни продукти, включително сирене, масло, кисело мляко, кефир и прясно мляко; колбаси, консерви, захарни изделия.

Свързани статии

Почиствайте редовно езика си

За да защитите здравето на белите си дробове, не подценявайте доброто орално здраве. Дори и да миете зъбите си редовно и правилно, ако не почиствате езика си, създавате предпоставка за натрупването на бактерии. Освен това непочистването на езика влошава и дъха.

Правете аеробни упражнения и като цяло спортувайте

Упражненията, които включват аеробна активност, може да помогнат за подобряване на белодробния капацитет. Примери за аеробни упражнения включват – ходене, бягане, каране на велоергометър или колело, плуване, танци, зумба, тенис и други. В случай, че сте избрали други активности като йога, фитнес, гимнастика, те също биха допринесли за подобряване състоянието на белите дробове, освен ако нямате забрана от лекар да спортувате.

Коментирай