Здраве и красота

6 натурални алтернативи на ботокса, които ще ви подмладят

Приемайте витамини 

08.05.2024г. / 11 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Със сигурност можем да кажем, че живеем във време, в което външният вид е издигнат в култ. За да изглеждаме добре, сме склонни да се подложим на какво ли не. Но може би това, от което имаме нужда е малко време и любов към себе си. Ако все още се страхувате от поставянето на ботулинов токсин или пък филъри, можете да опитате да забавите хода на времето с някои от следните естествени алтернативи. Ето и кои са те:

Акупунктура 

Акупунктурата е лечение, което се използва от хиляди години. То подобрява притока на кръв, циркулацията и изчиства токсините в лимфната система чрез вкарване на малки игли. Наскоро някои специалисти по акупунктура започнаха да експериментират и с акупунктурата като метод, който може да се използва и за забавяне на стареенето.

Направени са съвсем малко проучвания, за да се определи дали това е така, но предварителните изследвания показват, че акупунктурата може да подобри хидратацията и еластичността на кожата. Тя е изцяло естествен метод. Ако искате да опитате акупунктурата като алтернатива на ботокса, потърсете лекар, запознат с това как този метод може да се извършва на лицето.

Свързани статии

Микронидлинг

Микронидлинг е козметична процедура, която се използва за стягане на кожата, подобряване на тена и текстурата ѝ, намаляване на белезите от акне, свиване на порите, премахване на стрии, хиперпигментация и намаляването на фините линии и бръчките. Методът работи чрез прилагането на устройство, снабдено с малки хирургически игли, които пробиват кожата, задействайки естествения лечебен отговор на тялото – а именно – производството на колаген се увеличава, което подобрява тонуса и текстурата на кожата и придобиването на по-младежки вид.

Резултатите от микронидлингът могат да бъдат допълнително подобрени с инжекции с богата на тромбоцити плазма (PRP), която се създава с помощта на плазмата на пациента, извлечена от кръвта му. Тъй като микронидлингът разчита на естественото производство на колаген в тялото, пълните ефекти от лечението ще бъдат видими в рамките на четири до шест седмици.

Свързани статии

Витамини 

Бихте ли повярвали, че можете да подобрите кожата си само като приемате витамини? Ключови хранителни добавки могат да помогнат за подобряване на производството на колаген. Те могат също така да имат антиоксидантен ефект, който помага за предотвратяване на увреждане от свободните радикали. Най-добрите добавки за приемане включват витамин C, витамин E и каротеноиди.

Витамините са леснодостъпни и осигуряват важни хранителни вещества за тялото ви като цяло. Все пак, не забравяйте, че трябва да внимавате, когато купувате добавки. Търсете висококачествени добавки от реномиран източник. Имайте предвид и, че резултатите са по-превантивни по природа, така че няма да получите толкова драматично намаляване на бръчките, както с ботокс. При всички случаи, преди да преминете към закупуването на хранителни добавки, винаги се консултирайте с вашия лекар относно препоръчителната доза.

Свързани статии

Антиейдж кремове 

Има много различни кремове срещу лице за фини линии и бръчки, но не всички са еднакви. Ще намерите много достъпни кремове със съставки, които не отговарят на тези, изписани на етикета, но има и кремове на по-високи цени, които също не го правят. Откъде да знаете какво да изберете? Започнете, като разгледате съставките. Качествените кремове за лице против бръчки и стареене ще съдържат дълбоко хидратиращи съставки и компоненти, които насърчават производството на колаген като например – алфа-хидрокси киселини (AHA); витамин C; ретинол; ниацинамид и др.

Свързани статии

Химически пилинг 

По време на химически пилинг специалист нанася върху кожата ви химически ексфолиант. С течение на времето горният слой на кожата ви се излющва, за да разкрие нова кожа отдолу. Много хора си правят химически пилинг при акне или загуба на тена на кожата, но такива процедури могат да се използват и за коригиране на признаците на стареене. Резултатите от химическия пилинг изискват време. Най-добре е да говорите с дерматолог за вашите проблеми с кожата и той може да ви помогне да решите дали химическият пилинг е препоръчителен за вас.

Серуми или ампули за лице 

Серумите за лице помагат за справяне и предотвратяване на ранните признаци на стареене, като хидратират, изпълват, озаряват и възстановяват кожата на лицето ви. Серумите са като доза влага и храна за кожата ви и обикновено можете да ги използвате два пъти дневно. Ампулите са по-мощен вариант на серум. Едното (или и двете) е силно препоръчително за редовна рутинна грижа за кожата против стареене.

Ако искате да третирате кожата си от самото начало и да избягвате ботокс, можете да използвате комбинация от серум за лице и ампула със стволови клетки след измиване на лицето и преди нанасяне на овлажнител. Просто проверете съставките и се уверете, че твърденията за продукта отговарят на вашите нужди.

Свързани статии

Коментирай