Интимно

7 токсични признака, че с партньора сте изгубили емоционална близост 

Може би вече не се изслушвате

13.03.2024г. / 09 33ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Емоционалната интимност е близостта и връзката между двама души, които се чувстват сигурни и един с друг. Въпреки това, тя е много по-дълбока от обикновената „близост“ и обхваща идеята да бъдеш опознат и разбран от партньора. Кои са признаците, че с човека до вас вече сте изгубили това дълбоко общуване и чувство на взаимност? Ето и някои от тях:

Усещане за неразбраност 

Може би винаги се чувствате така, сякаш партньорът ви наистина не разбира какво се опитвате да кажете, или пък вашето възприятие не е потвърдено или признато от него? Или имате очевидното усещане, че партньорът ви наистина не ви разбира, а когато се опитате да му обясните за какво става въпрос, разбирате, че той не е проницателен и в крайна сметка същността на разговора се губи.

Свързани статии

Имате ниско самочувствие и самооценка 

За някого с ниско самочувствие може да бъде доста трудно да поддържа емоционална интимност в една връзка. Когато човек няма увереност в собствените си способности, той не може да не проектира същото върху партньора си и бъдещето на връзката. Съмненията относно собствените ви способности силно влияят върху невъзможността да развиете каквато и да е емоционална връзка с друг човек.

Правите по-малко секс 

Липсата на емоционална интимност е често пренебрегвана причина. Много двойки правят грешката да обвиняват ниското либидо, а това ги кара да търсят отговори на грешните места. Но ако не правите толкова секс, колкото бихте искали, или ако откриете, че темата за секса продължава да води до спорове, емоционалното откъсване между вас може да бъде вероятна причина. 

Свързани статии

Избор на физическа интимност пред емоционална

Емоционално недостъпните партньори предпочитат физическата интимност пред емоционалната, тъй като така могат да пренебрегнат сериозността и усложненията, които тежките емоции изискват. Те не искат да седят и да обсъждат чувства; предпочитат да ги игнорират и да живеят в зоната си на комфорт. Физическата интимност е много по-достижима за тях, както и позната. Понякога партньорите им в крайна сметка избягват и физическата интимност с тях, защото липсва емоционална привързаност, а това може да означава провал на връзката.

Не се изслушвате 

Дори ако вие и вашият партньор споделяте мислите и чувствата си един с друг, емоционалната интимност не може наистина да се изгради, освен ако и двамата се изслушвате един друг. „Един от най-значимите признаци на липса на емоционална интимност е неспособността да се изслушва. Когато емоционалната интимност започне да избледнява, можете да видите как единия човек споменава неща, които го притесняват, а другият човек е изключен“, това споделя Дж. Л. Къркууд, специалист по взаимоотношения и автор на книгата „Любовта е бизнес“.

Това може да се прояви както в разговор, така и в други части от живота ви като двойка, като например партньора ви да забрави рождени дни или годишнини или да не се извини, когато е направил нещо нередно. „Можем да установим емоционална интимност, като наистина слушаме, като практикуваме уязвимостта, като сме любопитни за чувствата и преживяванията на нашия партньор... и умишлено се свързваме с партньора си с емпатия, състрадание и присъствие“, твърди специалистът. Затова е жизненоважно да се опитате да се върнете в правилния път с активно слушане и любяща комуникация.

Свързани статии

Внимавате прекалено много какво казвате

Да се опитвате винаги да казвате правилното нещо и да се опитате да управлявате настроенията на партньора си е изтощително и това е знак, че доверието и интимността във връзката ви са на изчерпване. Това означава, че или се карате твърде много, или нямате ефективна стратегия за водене на трудни разговори и превръщане на конфликта в общуване. За да започнете да възстановявате емоционалната интимност, първата стъпка е да се освободите от отговорността за емоциите на вашия партньор.

Липса на разбиране 

Психологът Нандита Рамбия споделя: „Емоционалната връзка може да пострада, когато партньорите не са в състояние да се поставят на мястото на другия.“ Когато човек не е съпричастен и не разбира емоциите на партньора си, връзката е обречена на провал. Можете да почувствате, че полудявате, когато се опитвате да накарате партньора си да разбере трудната ситуация, през която преминавате, а това подкопава емоциите ви. Според специалисти, не трябва да се чувствате по този начин и моментално да поставяте под съмнение чувствата си. Всъщност вашият партньор трябва да положи усилия да разбере вашата страна на ситуацията. Независимо дали това се дължи на разлика във възприятията или обикновен спор, подобна връзка е трудна за поддържане.

Свързани статии

Коментирай