Здраве и красота

7 неща, които да направите незабавно, за да подобрите психичното си здраве 

Бъдете физически активни и се научете да си прощавате

20.02.2024г. / 06 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

През последните години темите за депресията и леките психични разстройства са все по-актуални. Към днешна дата на тези състояния се гледа сериозно и все по-лесно може да се намери информация, чрез която да определите дали имате някаква форма на психично заболяване. Ако искате да подобрите значително качеството си на живот, със сигурност психиката е вашата първа отправна точка.

Ето защо в следващите редове ще ви споделим няколко лесни трика, с които да подобрите състоянието си. 

Комуникирайте повече 

Във времената на социални мрежи и онлайн комуникация, изглежда „живата връзка“ е все по-важна, ако искате да се чувстваме добре психически. Не пропускайте момента и останете свързани с приятели, семейство, дори с домашни любимци. Според изследвания, дори небрежното приятелско поздравяване с непознат може да увеличи положителните ви чувства, да ви помогне да се предпазите от депресия и безпокойство и да ви накара да почувствате, че сте свързани с другите. Фокусирайте се върху качеството на вашите приятелства и взаимоотношения, а не върху количеството. Ако общуването с определен човек ви помага да се чувствате подкрепяни, щастливи, полезни, харесвани или обичани, то непременно се стремете да поддържате тази връзка.

Свързани статии

Намалете значително екранното време

Проучванията показват, че взирането в екраните на електронните устройства преди лягане може да повлияе на това колко бързо заспивате, както и на качеството на съня ви. Синята светлина от вашия смартфон влияе върху производството на мелатонин, хормонът, който регулира вашия цикъл на сън и събуждане. Четенето, изпращането на текстови съобщения, публикуването и т. н. поддържат ума ви активен, когато вместо това трябва да се отпуска.

Бъдете физически активни

Опитайте йога – практикуването на йога може да подобри когнитивната функция, да облекчи хроничния стрес и да подобри връзката със собственото ви тяло. Намерете тренировка, която обичате. Упражненията не са универсални за всички. Не забравяйте, че най-добрата тренировка е тази, към която се придържате постоянно. Запомнете, че ползите от движението на тялото ви се увеличават, колкото повече го правите.

Свързани статии

Отнасяйте се добре със себе си 

Когато се чувствате унили, е лесно да бъдете строги към себе си. Въпреки че може да не си правите комплименти, опитайте се все пак да бъдете състрадателни. И ето един малък допълнителен съвет: ако наистина се борите да бъдете добри със себе си, направете нещо хубаво за някой друг. След това си направете комплимент, че сте го направили!

Приемайте се такива, каквито сте 

Според специалисти, ако искате да имате добро психично здраве, трябва да държите вътрешните си критици под контрол. Важно е да се научите да обръщате внимание на разговорите, които провеждате със самите себе си. Самокритиката може да убие вашата мотивация, енергия и креативност. 

Свързани статии

Ето няколко съвета за практикуване на себеприемане: 

Признайте, че всички сме просто хора. Треньорът на BetterUp Care Тереги Коулман споделя: „Животът е по-лесен, когато осъзнаем, че няма хора, които са отказали се, губещи или провалили се. Всички сме просто човешки същества, които понякога се отказват, а понякога губят. Няма и такива неща като победители. Всички ние сме просто хора, които понякога печелят или са много успешни в определени области от живота си.“ Говорете с вътрешния си критик и не позволявайте на този малък глас да управлява това, което вярвате за себе си. Направете списък с всички неща, които обичате в себе си и се позовавайте на него в моментите, в които ви липсва увереност. Изградете състрадание към себе си. Вие сте мили с приятелите си, когато ви ядосват или объркват нещата. Така че защо не можете да направите същото за себе си? Когато направите грешка, работете върху прошката към себе си.

Свързани статии

Намерете свои методи за почивка 

За да успеете да се научите да си почивате, ще ви трябва време. Направете списък с идеи за положителни начини, по които можете да се освободите от стреса и след това ги изпробвайте една по една. Ако видите, че даден метод не работи за вас, опитайте нещо друго. Забравете за употребата на опиати или пък алкохол, тъй като те ще ви донесат релаксация само временно, а дълготрайната им употреба може да бъде фатална. 

Прекарвайте време сред природата 

Много хора намират самото прекарване на открито за терапевтично преживяване. Според Американската асоциация на психолозите (The American Psychological Association), прекарването на време сред природата се свързва с по-ниски нива на стрес, подобрена когнитивност, положителен ефект и субективно благополучие. За да добавите малко природа около вас, създайте своята колекция от стайни растения, грижете се за тях и ги наблюдавайте как растат. Оставете електронните устройства и се разходете на чист въздух, така ще помогнете на съзнанието си наистина да релаксира. Опитайте да четете на открито, да обядвате на открито или дори да проведете някоя важна среща навън. 

Коментирай