Здраве и красота

6 начина да стимулирате косата да расте

Създайте рутинна грижа за скалпа 

13.04.2024г. / 20 14ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Едва ли ще излъжем, ако кажем, че красивата коса е секси. Тя ви прави уверени, привлекателни и не на последно място – хубавата прическа може да повдигне самочувствието ви до небесата. Ето защо, в следващите редове ще ви споделим няколко изпитани метода, чрез които можете да накарате косата си да расте по-бързо. Кои са те?

Масажирайте скалпа си с масло от розмарин 

Въпреки че трябват много повече изследвания, за да се докаже, че може да помогне за растежа на косата, за маслото от розмарин съществуват някои данни, които сочат, че то потенциално спомага за насърчаване на растежа на косата. Едно проучване от 2015 г. сравнява маслото от розмарин с 2,5 % миноксидил (активната съставка), когато се използва при мъже с генетичен косопад, свързан с андрогени и установява, че двете имат сходни резултати. Всъщност маслото от розмарин е по-малко дразнещо за повечето скалпове в проучването.

Свързани статии

Защо работи?

В състава му влизат противовъзпалителни съставки, които помагат за намаляване на възпалението (което е основна причина за загуба и изтъняване на косата), както и антиоксиданти, за които се предполага, че могат да помогнат за увеличаване на притока на кръв към скалпа.

Веднъж на ден масажирайте с няколко капки масло от розмарин (или смесено с базово масло, като рициново или арганово масло) в скалпа за няколко минути. Ако усещате косата си мазна, правете масажи с масло от розмарин преди лягане, след това измийте косата си сутрин.

Свързани статии

Използвайте продукти за изграждане на структурата на увредената коса

Накъсването е враг номер едно, когато става дума за израстването на косата ви. Използването на лечение за възстановяване на молекулярната връзка на космените структури може действително да намали щетите, които топлината и боядисването причиняват на косата. Редовното третиране на косата ви с такива продукти, както и нежното отношение към косата ви, докато я оформяте, разресвате и изсушавате, ще направи огромна разлика. В края на краищата, „грубото разресване може да причини накъсване, така че особено ако имате къдрава, чуплива, повредена или фина коса, внимавайте, когато разресвате и оформяте косата си“, това казва фризьорът на знаменитости Марли Ксавие.

Свързани статии

Създайте рутинна грижа за скалпа 

„В скалпа ви се помещават космените фоликули и той служи като поддържаща система за косата ви, така че ако той не е в добро състояние, косата ви няма да расте толкова добре, колкото би могла“, това споделя д-р Дейви Х. Кингсли, сертифициран трихолог. Проучванията показват, че лющещият се скалп може да причини загуба на коса и също така оказва влияние върху качеството и здравината на космите, докато излизат от космения фоликул. За да насърчите здрав скалп, обособете рутинна грижа за скалпа. Почиствайте (т. е. с шампоан) редовно, използвайте серум за нуждите на вашата коса (всеки ден или вечер) и нанасяйте седмична интензивна маска или такава за лечение за скалпа.

Свързани статии

Използвайте правилните добавки 

Поради високите енергийни изисквания на косата и като се има предвид, че тя е последната, която получава хранителни вещества от тялото ви, може да бъде предизвикателство да се покрият нуждите ѝ само чрез диета. Приемането на адекватни добавки с наличие на витамини, минерали, може да осигури на косата ви допълнителната вътрешна подкрепа, от която се нуждае, за да насърчи растежа. Търсете хранителна добавка, която доставя коктейл от ефективни съставки като колаген, палмето, екстракт от хвощ и биотин, така тя ще може да допринесе за цялостното здраве на косата.

Яжте храни, богати на протеини

Доброто здраве на косата започва отвътре – така че изградете силата на косата си с богати на протеини храни като яйца, мазна риба, боб, ядки, пълнозърнести храни и постно месо (като пилешко или пуешко). Протеинът е важен, защото всеки кичур от косата ви е направен от кератин (здрав протеин, който също се използва от организма за създаване на нокти и кожа). Ако не консумирате достатъчно протеини, тялото ви ще пренасочи източниците си на протеин към по-критичните зони и косата ви може да пострада.

Свързани статии

Винаги използвайте топлинна защита 

Ако използвате инструменти за топлинно оформяне, намалете ги до най-ниската им настройка и винаги използвайте спрей за топлинна защита, за да предпазите косата си от увреждане от топлина. Когато сушите косата си със сешоар, спрете, когато стане около 80% суха и изчакайте да изсъхне естествено, преди да излезете от вкъщи. Ако винаги използвате маша за къдрене, опитайте някой от популярните методи за навиване на косата без нагряване.

Коментирай