Здраве и красота

Защо косата ви спира да расте до определена дължина?

Направете си домашен еликсир за измиване 

08.05.2024г. / 05 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако не сте от дамите, които не могат да се похвалят с гъста и дълга коса, може би сте от тези, които мечтаят за такава. Но сигурно сте забелязали, че колкото и да се опитвате, сякаш косата ви просто не може да достигне така желаната дължина и сякаш буквално спира да расте. Какви могат да са причините за това? Вижте в следващите редове.

Генетична обусловеност 

Що се отнася до растежа на косата на индивида, всеки човек има фаза на растеж на косата, при която косата му има потенциала да достигне най-голямата си дължина. Крайната дължина на косата е максималната дължина, която косата може да достигне, без да бъде подстригана или повредена. Фазата на растеж на косата се определя най-вече от генетиката и може да продължи от две до шест години.

Средно повечето коси растат около 1 см на месец и всеки косъм завършва цикъла в различни точки на растежа си (това е и причината хората да имат няколко дължини на косата).

Свързани статии

Възраст 

Подобно на вашата генетика, възрастта също може да бъде причина косата ви да не расте. Възрастта влияе върху растежа на косата, тъй като цикълът на растеж на косата става по-кратък. С напредването на възрастта този първоначален шестгодишен цикъл преминава в двугодишен цикъл, правейки косата ви по-тънка и неспособна да расте след определена точка.

Косата ви също има тенденция да става по-слаба поради всичко, на което сте я подлагали, в това число стилизиране, боядисване или пък друго химическо третиране.

Свързани статии

Цъфнали краища 

Цъфналите краища са нещо почти толкова лошо за косата ви, колкото и накъсването. Цъфналите краища не са добри за растежа на косата, защото, въпреки че косата ви може да расте от корена, кичурите ви в крайна сметка се късат в началото. Това може да накара косата ви да изглежда като „спряла“ растежа си на определена дължина.

За да поправите това, е необходимо да подстрижете и да отрежете тези разделени краища. Оставянето на цъфтящи краища само ще доведе до тяхното разцепване по-нагоре по ствола на косъма, което пък ще причини още повече накъсвания и липса на растеж на косата. Така че не ги игнорирайте. Отрежете ги и се опитайте да предотвратите появата им в бъдеще.

Свързани статии

Диета и упражнения 

Подобно на стреса, вашата диета и навици за упражнения влияят значително на вашето физическо здраве. Точно както кожата ви „харесва“, когато пиете вода, косата ви „обича“ да ядете здравословна, богата на витамини храна.

Свързани статии

Ето пет храни, които можете да включите в диетата си, за да помогнете на косата си да остане здрава:

Яйца 

Яйцата са чудесен източник на биотин и протеини, които насърчават растежа на косата. Протеинът е важен за растежа на косата, тъй като космения фоликул е изграден предимно от протеин. Биотинът пък е необходим за производството на кератин, който е протеин на косата.

Спанак 

Спанакът е още една зелена суперхрана. Той е богат на желязо и витамини А и С. Витамин А помага на жлезите на кожата ви да произвеждат себум, който от своя страна помага за овлажняването на скалпа и поддържа косата ви здрава.

Свързани статии

Горски плодове 

Плодовете съдържат много витамини и антиоксиданти, които могат да стимулират растежа на косата. Антиоксидантите помагат за защита на космените фоликули от увреждане. Ягодите например съдържат витамин С, който помага за производството на колаген, (протеин, който помага за укрепване и предотвратяване на накъсването на косата).

Авокадо 

Авокадото е чудесен източник на витамин Е, а той предпазва кожата, включително скалпа, от стреса и увреждането.

Боб 

Фасулът е чудесен източник на протеини, желязо, цинк и биотин, които са важни за растежа на косата. Плюс това, бобът е много „гъвкав“ по отношение на начина, по който може да се яде и приготвя и обикновено е много евтин.

Свързани статии

Коментирай